Komentara: 17
Pregleda: 4326

Aktuelna gradska vlast beleži 100 dana rada

30.11.2020. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Aktuelna gradska vlast beleži 100 dana rada, a protekli period, po rečima Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada, obeležio je timski rad bez sukoba i svađa, kao i kontinuiran rad lokalne administracije uprkos poteškoćama izazvanim epidemijom virusa kovid 19.
Aktuelna gradska vlast beleži 100 dana rada

Na današnjoj konferenciji za medije Pastor je podsetio da je Savez vojvođanskih Mađara na prethodnim lokalnim izborima dobio 17.131 glas, što je dovelo da se broj mandata u Skupštini grada udvostruči te sada imaju 22 odbornika.

- Sa koalicionim partnerima zajedno smo radili prethodnih sto dana i zahvaljujem se grandonačelniku, članovima Gradskog veća i predstavnicima izvršne vlasti na korektnoj i dobroj saradnji. Radili smo ovih sto dana kao tim – istakao je Balint Pastor. - Ne slažemo se oko svega. Ima razlike u akcentovanju određenih tema i pitanja, ali to je prirodno. Za ovih sto dana nije bilo sukoba, ni svađa. Ne vidim razlog da to bude drugačije i u budućnosti.

Po njegovim  rečima, došlo je do korenite promene stila, poleta i sadržaja.

Na samom početku mandata sam rekao da ova gradska vlast nije vlast kontinuiteta i za ovih sto dana to se obistinilo. Mnogo šta je drugačije nego što je bilo. Ono što je karakterisalo rad nove gradske vlasti je timski rad, uz to naša vrata otvorena su otvorena za građane sve vreme. Gradonačelnik  prima građane svake srede, ja radim nešto drugačije, ali svi građani mogu da nas pronađu i svi mi pokušavamo da im izađemo u susret – dodaje Pastor. – Novina u radu nove vlasti jeste da rešavamo problem građana kada nam se obrate, ne bavimo se isključivo velikim temama. Ako građani imaju probelem koji ih tišti, ako je to jedno domaćinstvo, tri kuće ili polovina ulice, mi pokušavamo to da rešimo. Puno primera to potkrepljuje.

Početkom mandata realizovana je akcija „SVM dolazi na Vaša vrata“ i na taj način je detektovano više od 400 problema, čija rešenja su prioritet u radu.

Uprkos teškoj situaciji zbog epidemije korona virusa, ostvarenje budžeta ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje, a sve institucije i javna preduzeća nesmetano rade..

- Funkcionisanje grada ni u jednom trenutku nije bilo pod znakom pitanja. Celokupna gradska vlast doprinela je štedljivom i ekonomičnom trošenju sredstava. Završili smo investicije koje su započete letos, kao što je asfaltiranje parking mesta u Čantaviru, asfaltiranje ulice Borisa Kidriča u Hajdukovu i odnošenje građevinskog otpada koji se tamo skladištio. Završeno je asfaltiranje Zmajevačke ulice u Radanovcu, u Hrastovoj ulici izgrađen je novi vodovod a prvih dana decembra očekuje se i njeno asfaltiranje. Ove investicije realizovane su sredstvima iz gradskog budžeta u iznosu od 40 miliona dinara – predočava Pastor. - Uslove saobraćaja smo unapredili struganim asfaltom u Hajdukovu, Kelebiji, Bačkim Vinogradima, Čantaviru i MZ Novo selo, do zime to će biti i u MZ Makova sedmica, Zorka i Železničko naselje. Obnovljena je i Mičurinova ulica i u toku je izmena režima saobraćaja da to bude jednosmerna ulica jer je u blizini Bajsko groblje.

U bliskoj budućnosti se očekuje  završetak izgradnje kanalizacione mreže u Harambašićevoj ulici i početak izgradnje vodovodne mreže u Mariborskoj ulici. JP „Suboticagas“ izgradilo je deset kilometara mreže na Paliću, u Aleksandrovu u centru grada i u MZ Zorka. Uz investicije koje se realizuju iz gradskog budžeta, u toku su i one koje se finansiraju iz republičkog budžeta kao što je izgradnja nadvožnjaka na Ipsilon raku kod Meljkutskog puta, dok je 250 miliona dinara opredeljeno za izgradnju drugog nadvožnjaka. Posle godinu i po dana ponovo je u funkciji železnička linija između Subotice i Sente.

Što se tiče javne bezbednosti, posle potpisivanja koalicionog sporazuma sa SNS, u nekoliko navrata policija i žandarmerija su reagovale i odvele migrante sa ulica našeg grada.

- Svestan sam da će mnogi od njih ponovo biti na našim ulicama, to je problem sa kojim moramo da živimo, ali se zahvaljujem policiji što je odlučno reagovala. To smo tražili od 2015. godine, ali do pre nekoliko nedjelja, do toga nije dolazilo. Zamolili smo predsednika Vučića da s vremena na vreme policija i žandarmerija taj posao obave i u našem gradu – rekao je Pastor. – Što se tiče zaštite životne sredine, nova vlast u kontinuitetu rešava probleme naftnih bušotina na Šupljaku, Paliću i na Hajdukovu. To je problem koji tišti građane tih mesnih zajednica. Moramo da nađemo rešenje za to, iako su dozvole za bušotine izdate 2012. godine, ne radi se dakle o problemu ove vlasti ili prethodnog mandata.

Po rečima Pastora, zahvaljujući donaciji Vlade Mađarske podeljeno je osam hiljada maski, a pre nekoliko dana u Opštu bolnicu su stigli respiratori i monitori za praćenje stanja bolesnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4326
Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

balint pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.