Komentara: 19
Pregleda: 4135

Aktivne mere u pronatalitetnoj politici

13.02.2020. u 15:36h > 17:54
Izvor: Subotica.com
Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici, najbolji je pokazatelj ulaganja u mere pronatalitetne politike. Međutim, ona se ogledaju i u drugim izdvajanjima, koja su povećana, i apliciranju na konkursima koji se tiču podsticanja nataliteta.
Aktivne mere u pronatalitetnoj politici

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske napredne stranke na temu podrške porodici kroz populacionu politiku u gradu, otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je događaj od velikog značaja ne samo za grad, nego i za celu zemlju, a tu su i brojne novine koje su uvedene kako bi se popravila pronatalitetna slika grada.

- Posle 13 godina napora konačno je u subotičkoj Opštoj bolnici otvoren Centar za vantelesnu oplodnju, a Grad Subotica je od 2016. godine za adaptaciju prostora izdvojio ukupno 17.5 miliona dinara – naglasila je Jasmina Stevanović, portparol GrO SNS. - Bez obzira na mere države i pokrajine, koje su uvele niz mera za podsticanje nataliteta, Grad unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike sa ciljem da se kroz različite usluge i razvoj infrastrukture roditelji ohrabre da se odluče na proširenje porodice. Oko milion dinara izdvaja se za vantelesnu oplodnju, roditeljski dodatak za prvorođeno dete je 10.000, a jednokratna pomoć trudnicama je 15.000 dinara i u tu svrhu je izdvojeno više od 30 miliona dinara.

 

Stevanović je podsetila i da se iz gradskog budžeta izdvaja i za finansiranje boravka trećeg i četvrtog deteta u predškolskim ustanova.

- I ranije smo govorili da ćemo aplicirati na konkursima republike i pokrajine. Prošle godine smo konkurisali za dodelu bespovratnih sredstava za mere populacione politike, čija je ideja da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture podstaknu roditelji da ostanu i gaje decu u našem gradu. Prošle godine smo potpisali ugovor sa Ministarstvom bez portfelja, za rekonstrukciju centralne kuhinje PU „Naša radost“ - dodala je Stevanović. - Druga mera koja se odnosi na usluge pranja i peglanja veša za višečlane porodice i samohrane roditelje, a realizovaće se pri Domu „Kolevka“. I ove godine smo aplicirali za sredstva za nekoliko projekata.

 

U korak sa otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju je i izmena pravilnika o finansiranju vantelesne oplodnje, koja je u skupštinskoj proceduri, a koja će pomeranjem starosne granice na 44 godine, većem broju parova omogućiti da apliciraju za sredstva. Takođe, finansiraće se i pokušaj za drugo dete.

- Pre 13 godina krenuli smo u formiranje Centra za vantelesnu oplodnju zbog aktuelnih problema koji se dešavaju, a to je da ima sve manje porođaja, natalitet je prilično nizak i postoji negativan prirodan priraštaj, što utiče na demografska kretanja. Samo jedan segment je rađanje, a mi smo gledali da ga popravimo u ovoj sredini. Smatra se da svaki sedmi par u našoj zemlji ima problem sa neplodnosti, a to je negde oko 17 procenata – istakao je dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za VTO. - Rukovodeći se time i trudeći se da unapredimo našu bolnicu i dovedemo je na nivo tercijalne zdravstvene ustanove, što verujemo da će uskoro da bude, počeli smo realizaciju ovog projekta, koji je imao podršku grada, pokrajine i ženskog udurženja. Projekat se malo odužio, ali odgovornom politikom lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana, on se i završio.

 

Centrom za VTO broj porođaja u Subotici trebalo bi da se poveća za četiri do šest odsto.

- Subotica je dospela na mapu evropskih centara za VTO, a usluge se probližuju svim građanima Srbije koji će ovde dolaziti na reše problem neplodnosti – kaže dr Radulović. - Počećemo sa 50 procesa godišnje, dogodine će taj broj biti 130, a kapacitet je 400-500 procesa. Kako će u centru raditi vrsni stručnjaci očekujemo uspešnost od 60 odsto.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 19
Pregleda: 4135
Povezane teme

srpska napredna stranka

jasmina stevanović

dr aleksandar radulović

izbori2020

pronatalitetna politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.