• Pregleda: 2458

Aktivne mere u pronatalitetnoj politici

Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Subotici, najbolji je pokazatelj ulaganja u mere pronatalitetne politike. Međutim, ona se ogledaju i u drugim izdvajanjima, koja su povećana, i apliciranju na konkursima koji se tiču podsticanja nataliteta.
Aktivne mere u pronatalitetnoj politici

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske napredne stranke na temu podrške porodici kroz populacionu politiku u gradu, otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je događaj od velikog značaja ne samo za grad, nego i za celu zemlju, a tu su i brojne novine koje su uvedene kako bi se popravila pronatalitetna slika grada.

- Posle 13 godina napora konačno je u subotičkoj Opštoj bolnici otvoren Centar za vantelesnu oplodnju, a Grad Subotica je od 2016. godine za adaptaciju prostora izdvojio ukupno 17.5 miliona dinara – naglasila je Jasmina Stevanović, portparol GrO SNS. - Bez obzira na mere države i pokrajine, koje su uvele niz mera za podsticanje nataliteta, Grad unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike sa ciljem da se kroz različite usluge i razvoj infrastrukture roditelji ohrabre da se odluče na proširenje porodice. Oko milion dinara izdvaja se za vantelesnu oplodnju, roditeljski dodatak za prvorođeno dete je 10.000, a jednokratna pomoć trudnicama je 15.000 dinara i u tu svrhu je izdvojeno više od 30 miliona dinara.

Stevanović je podsetila i da se iz gradskog budžeta izdvaja i za finansiranje boravka trećeg i četvrtog deteta u predškolskim ustanova.

- I ranije smo govorili da ćemo aplicirati na konkursima republike i pokrajine. Prošle godine smo konkurisali za dodelu bespovratnih sredstava za mere populacione politike, čija je ideja da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture podstaknu roditelji da ostanu i gaje decu u našem gradu. Prošle godine smo potpisali ugovor sa Ministarstvom bez portfelja, za rekonstrukciju centralne kuhinje PU „Naša radost“ - dodala je Stevanović. - Druga mera koja se odnosi na usluge pranja i peglanja veša za višečlane porodice i samohrane roditelje, a realizovaće se pri Domu „Kolevka“. I ove godine smo aplicirali za sredstva za nekoliko projekata.

U korak sa otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju je i izmena pravilnika o finansiranju vantelesne oplodnje, koja je u skupštinskoj proceduri, a koja će pomeranjem starosne granice na 44 godine, većem broju parova omogućiti da apliciraju za sredstva. Takođe, finansiraće se i pokušaj za drugo dete.

- Pre 13 godina krenuli smo u formiranje Centra za vantelesnu oplodnju zbog aktuelnih problema koji se dešavaju, a to je da ima sve manje porođaja, natalitet je prilično nizak i postoji negativan prirodan priraštaj, što utiče na demografska kretanja. Samo jedan segment je rađanje, a mi smo gledali da ga popravimo u ovoj sredini. Smatra se da svaki sedmi par u našoj zemlji ima problem sa neplodnosti, a to je negde oko 17 procenata – istakao je dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za VTO. - Rukovodeći se time i trudeći se da unapredimo našu bolnicu i dovedemo je na nivo tercijalne zdravstvene ustanove, što verujemo da će uskoro da bude, počeli smo realizaciju ovog projekta, koji je imao podršku grada, pokrajine i ženskog udurženja. Projekat se malo odužio, ali odgovornom politikom lokalne samouprave i gradonačelnika Bogdana Labana, on se i završio.

Centrom za VTO broj porođaja u Subotici trebalo bi da se poveća za četiri do šest odsto.

- Subotica je dospela na mapu evropskih centara za VTO, a usluge se probližuju svim građanima Srbije koji će ovde dolaziti na reše problem neplodnosti – kaže dr Radulović. - Počećemo sa 50 procesa godišnje, dogodine će taj broj biti 130, a kapacitet je 400-500 procesa. Kako će u centru raditi vrsni stručnjaci očekujemo uspešnost od 60 odsto.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
Roditelj Odgovori
Ništa bez rasta zarada i njihovog usklađivanja sa troškovima života.Mere koje nudite su nedovoljne to je komplet pelena za mesec dana.I postoji još jedan socio-psihološki tj vrednosni problem a to je konformizam,sebičnost,egoizam.
Zašto je ukinut izveštaj matične kancelarije.Zar nije zlatno doba
Mare
Meni ovde nesto nije jasno.
Otvoreno nesto novo u Subotickoj Opstoj bolnici, a SNS povodom toga drzi konferenciju.
Najbolji pokazatelj u kakvom drustvu zivimo. Sve je njihovo. Sve su oni. Ako nisi SNS clan, njihov bot ili nesto slicno ne vredi ti nista.
M Odgovori
Toliko brinete o pronalitetnoj politici, a niste u stanju realizovati ono što je izglasano na skupštini grada pre skoro dve godine, i ne košta vas skoro ništa. Radi se o pravu na besplatan parking za trudnice, porodilje i porodice sa troje i više dece.
Karoling
Eh za parking čika direktora Slijpčevića treba pitati.
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
Имате ли мере и образа, ова Стевановићка је гора од Џеја у смислу непродуктивног појављивања у медијима и малтретирања људи!
realno Odgovori
Hvala, realno ovo nam je potrebno, ali znajte da ta deca vrlo brzo po rodjenju ce se iseliti odavde. Samo da posle ne bude SNS te porodio mora da glasas dok si ziv... av av
Komsija Odgovori
Doktore lecite ljude manite se politike .
Jela
Doktor itekako leči ljude, boljd nego biloko drugi! Vi ćete se petljati sta jedan stručnjak treba da radi! Sram vas bilo! Zabodite nos u svoje dvoriste i gledajte čime se vi bavite
Miki Odgovori
Povecajte plate pa cete videti koliki ce biti natalitet a ne minimalac 29 hiljada.
Antal Juhas Odgovori
Botovi će dobiti nalog za proširenje loze!Ana je već postala čale!
Zoliks Odgovori
Da budemo iskreni, ovaj covek se 'muvao' oko sps, pa ds a sada je clanstvom u sns konacno ispunio zivotnu zelju, da otvori centar koji ce drzava finansirati a on ce zgratiti novac!
Suboticanin Ljuti
mozda

Ali je bitno da je ostao u SU da pomogne ljudima koji nece morati ici u NS i BG na VTO

Slazem se da mu SNS ne treba ali je ovo verovatno sredstvo da dodje do cilja
Dok je Andjelic zario i palio u GB nije mogao niko da se pomoli ispod njegove senke

Bravo dr.
Humanista
Pa vi izgleda do podne mrzite sebe, a od podne ceo svet! Pa da ne bi SNS a nikada se centar ne bi otvorio! Svaka njima čast! A doktor je takav stručnjak i vrhunski operater da glavom garantujem da nema vremena da diše, a ne da se bavi politikom. To što je SNS pomogao da se centar otvori to je jer su bolji nego bilo ko pre njih i prepoznali su šta treba da urade!
Jela
On je svoju želju i svoj san ispunio za dobrobit naroda! Ovo je državna ustanova, a izborio se da otvori centar! Bilo je onih koji su maštali da ovako nešto otvore, pa su podvijenog repa i bez pozdrava otišli sa iste te ginekologije! Profesor Radulović je ipak klasa za sve!!!!!!
mitro Odgovori
Najproaktivnije mere bi bile da nam sjasete sa grbace! Dzaba deca ako cemo od njih stvarati stranacke poslusnike.
dane Odgovori
probajte nešto u praksi da ostvarite od ovih subvencija,pričalo se o PDV da se ne plati na baby opremu ,probajte povrat(još nisam nikog čuo da je uspeo).Kako im nije sramota 10000-15000 dinara po detetu(za čega je to dosta)?nemojte u druge države samo pogledajte druge opštine.opština ne priznaje uverenje od privatnog ginekologa kad se traži jednokratna pomoć za trudnice sa obrazloženjem službenice da postoji mogućnost da ste stavili jastuke.Ako želite puno dece smanjite barijere,povećajte pomoć (preusmerite buđžetska sredstva) nemojte uslovljavat sa raznim papirima,ponižavajuće je za buduće majke,odustaju.Ako želite da što više ljudi odu odavde zbog nezadovoljstva ,nastavite ovako.
Istina boli Odgovori
Ma kakva pronatalitetna politika. Vucic je pronasao najbolji nacin da poveca broj gradjana Srbije. Naselice migrante kojima Nemacka i Austrija ne daju azil. (To je izjavio austrijski politicar Kickl.) Na taj nacin ce obezbediti dovoljan broj radnika za njegove strane investicije.
Suboticanin Ljuti Odgovori
Veliki pozdrav za doktora ACU
Velikog strucnjaka i coveka !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.