Komentara: 3
Pregleda: 2824

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u Atriumu hotela "Galleria"

12.03.2021. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotice, u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice, održaće akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Pokloni život" u subotu, 13. marta, u Atriumu hotela "Galleria", od 9 do 12 časova.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u Atriumu hotela "Galleria"

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, a kako savetuje Nevena Lukić, saradnica Crvenog krsta Subotice, pre dolaska na akciju građani treba da imaju lagani doručak, da unesu dovoljno tečnosti i da budu odmorni, zbog čega preporučuje da se večeras uzdrže od jake fizičke aktivnosti. Za one koji su preležali infekciju kovid-19 ili su se vakcinisali, odnosno revakcinisali, takođe ima preporuku.

- Građani koji su preležali infekciju bez simptoma, mogu da daju krv nakon 14 dana. Oni koji su imali lakšu kliničku sliku, mogu nakon 28 dana, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku treba da sačekaju puna tri meseca pre nego što se odazovu na akciju. Što se tiče vakcinacije, odnosno revakcinacije, svi koji su primili vakcine "Fajzer-Biontek" i "Sinofarm" mogu bez odlaganja da daju krv, a oni koji su primili "AstraZeneku" i "Sputnjik V" neka sačekaju dve nedelje od vakcinacije ili revakcinacije - savetuje Lukić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u Atriumu hotela "Galleria"Od početka godine, Crveni krst je zajedno sa Službom za transfuziologiju održao 12 akcija dobrovoljnog davanja krvi po mesnim zajednicama, školama i preduzećma, a kako objašnjava Lukić, akcije se održavaju bez prekida po preporuci Ministarstva zdravlja, jer su rezerve krvi na izuzetno niskom niovu, dok transfuzijsko lečenje ne sme da stane.

- Ministarstvo zdravlja je izdalo saopštenje da akcije dobrovoljnog davanja krvi nisu okupljanja građana, već neophodan preduslov za funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite i da se kao takve moraju neizostavno održavati, uz primenu svih mera prevencije i zaštite od virusa kovid-19. Transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir i da je smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv, da je veliki deo populacije zaražen, dok su rezerve krvi niske i jedini izvor su dobrovoljni davaoci - ističe Lukić, dodajući da je cilj ovih akcija i da podstaknu mlade da se odazovu na prvo davanje krvi. - Najviše pokušavamo da apelujemo na učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni imaju najzdraviju krv, među njima je najmanje odbijenih, ali i da steknu naviku i uvide da je dobrovoljno davanje krvi prirodno i normalno. Bez krvi transfuzijsko lečenje i uopšte životi građana su ugroženi, jer svakome od nas će pre zatrebati krv, nego što će je dati.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u Atriumu hotela "Galleria"

Iz Crvenog krsta podsećaju da je u toku i konkurs na temu "Krv život znači" namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji kroz crteže, pesme, glumu ili bilo koji drugi način mogu da ispolje kreativnost na temu dobrovoljnog davalaštva i svoje radove pošalju do 31. marta. Najbolji među njima biće izdvojeni za dalje takmičenje, dok će se preostali radovi iskoristiti za izložbe, promociju akcija i štampanje plakata Crvenog krsta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2824

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

crveni krst subotica

dr siniša trajković

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.