Komentara: 0
Pregleda: 2640

Agrokor ne preuzima Mlekaru Subotica

17.07.2010. u 16:15h
Izvor: RTV Yueco
<p>Investicioni fond "Salford" ne pregovora sa hrvatskom kompanijom "Agrokor" o prodaji Mlekare Subotica, potvrdio je za Yu Eco Rade Pribićević, direktor za korporativne i regulatorne poslove "Denjub fuds grupe", u čijem sastavu posluje subotička Mlekara.</p>
Agrokor ne preuzima Mlekaru Subotica

Međutim, u ovoj grupi ističu da im je namera da prodaju sve svoje firme u skorije vreme, pa i Mlekaru Subotica za koju imaju interesenata, ali da je to i dalje daleko od potpisivanja ugovora. Činjenica da investicioni fond „Salford" pregovara sa potencijalnim kupcima uticala je na nagli skok cene akcija Mlekare Subotica na Beogradskoj berzi, čija vrednost u poslednja tri dana kontinuirano raste po 20% na dnevnom nivou, tako je danas cena jedne akcije dostigla ovogodišnji maksimum.

Denjub fuds grupa planira da Mlekaru Subotica proda zainteresovanim kompanijama iz njene branše. Ova najava je izneta još na samom počektu poslovanja grupe, jer iza nje stoji investicioni fond Salford čiji je cilj da preduzeće kupi, uloži u njega, razvije poslovanje i proda kako bi povratio uloženi novac i eventualno zaradio. Ovaj plan usporila je svetska ekonomska kriza, pre par meseci u medijima se pojavila informacija da je subotičku Mlekaru zainteresovan francuski Danon, ali je ona demantovana baš kao i skorašnja da je za Mlekaru Suboticu i beogradski Imlek zainteresovan hrvatski Agrokor.

Međutim, informacije koje su se u medijima pojavile uticale su na nagli skok cena akcija Mlekare Subotica na Beogradskoj berzi. Pre mesec dana, akcije su na dnevnom nivou menjale minimalno svoju vrednost za + - 2% i vredele oko 860 dinara, a u poslednja tri dana cene akcija Mlekare Subotica porasle su za čak 50%! U današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi cena jedne akcije dostigla je vrednost od 1.428 dinara.

Investicioni fond Salford, koji stoji iza Denjub fuds grupe, vlasnik je subotičke Mlekare od novembra 2003. Od tada, Mlekara stalno unapređuje svoju proizvodnju I kvalitet. Mlekara Subotica je prva i jedina kompanija u mlekarskoj industriji u Srbiji, koja poseduje sva 4 najvažnija medjunarodna sertifikata: ISO 9000, HACCP, BRC I HALAL. Primenu standarda potvrdjuju i poslednji rezultati istraživanja Pokreta za zaštitu potrosača - Beograd gde je dobila najviše ocena Ekstra kvaliteta za svoje proizvode. Predstavlja jedno od najuspešnijih subotičkih preduzeća I primer uspešne privatizacije. Od februara u Mlekari se vrši i kontrola od strane komisije EU, čime bi se potvrdilo rešenje Veterinarske inspekcije kojim se "Mlekari", kao prvom preduzeću iz mlekarske industrije u Srbiji, odobrava izvoz u zemlje EU.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2640
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.