Komentara: 1
Pregleda: 2330

9.000 posetilaca Summer3p Festivala

27.07.2010. u 14:33h
<p>Osmi najposećeniji do sada, festival elektronske muzike Summer3p, tokom četiri dana posetilo oko devet hiljada ljudi koji su pratili muzički program, pohađali radionice, učestvovali u kampanjama i provodlil se kraj Palićkog jezera i Termalnih bazena.</p>
9.000 posetilaca Summer3p Festivala

Osim očekivano najvećeg zanimanja posetilaca za muzički program, dnevni program Summer3p festivala koji je obilovao zanimljivim i korisnim sadržajima, takođe je izazvao veliko interesovanje. Uspešno je realizovan projekat dnevnog programa i kampanje Očistimo jezero Palić.

Preko 200 aktivnih učesnika i volontera iz NV sektora učestvovalo je u radionicama, izložbama, performansima i kampanjama.

Festival je prošao apsolutno bez incidenata što je, između ostalog, rezultat osmogodišnje kampanje Stop nasilju.

Najvažnija kampanja (i poruka) ovogodišnjeg Summer3p festivala je Očistimo jezero Palić, nakon prošlogodišnjeg velikog pomora ribe i preporuke kupačima da zaobilaze Palić, situacija je zaista alarmantna. Udruženje AŠC je u stalnom kontaktu sa nadležnim ekološkim službama i lokalnom samoupravom, Pokrajinom i Republikom, i kao nevladin sektor, vrši stalni pritisak na njih da pokrenu korake koji će promeniti situaciju i ponovo Palić napraviti turističkim biserom ovog dela Evrope.

U okviru kampanje, u subotu 24. jula, je održana ekološka tribina (javna rasprava) - prezentacija Izveštaja instituta „Jaroslav Černi" .
Posetioci su se upoznali sa mogućnostima i fazama čišćenja jezera Palić.
Na tribini su učestvovali sve relevantne organizacije i udruženja koja deluju na teritoriji opštine Subotica kao i predstavnici republičkih i pokrajinskih nadležnih institucija.

Takođe je (poslednjeg dana Festivala) u okviru iste kampanje održan i koncert odnosno umetnički projekat 12 Tona Muzike mr Jasne Jovićević.
Umetnički projekat na temu ekološke katastrofe - prošlogodišnjeg pomora 12 tona riba u Palićkom jezeru, sa ciljem da se skrene pažnja na zagađenost naših voda. Umetnici su dodavanjem klasičnih instrumenata, elektronskih efekata i video produkcije, stvorili fuziju između savremenog, autentičnog, novog zagađenog, svežeg, iznova iskorišćenog i prerađenog modela originalnosti.

U okviru ovogodišnjeg Summer3p festivala, u centru Palića, je 16. jula postavljena skulptura napravljena od odbačenog materijala sa otpada.

Ova skulptura će biti postavljena dve nedelje (od 16. do 30. jula) i nastala je u koordinaciji Jugoslava Sivića iz Radionice Art i Vlatka Jovićevića iz udruženja AŠC Palić koje je organizator Summer3p festivala. Pored skulpture u obliku ribe dugačke 6 metara, biće postavljen bilbord na kom će se nalaziti informacije o projektu. Sloganom „Ubaci limenku - dovrši skulpturu", pozivaju se svi građani da se aktivno uključe u ovaj projekat. Skulptura je izrađena od odbačenih materijala koji se nalaze na otpadu i koji su van upotrebe.

Ova postavka, kao vid ulične umetnosti, ima za cilj kako ulepšavanje urbane sredine, tako i podizanje ekološke svesti šire populacije o značaju urbanih zelenih površina, biodiverzitetu kao i separaciji i reciklaži otpada.

Na Summer3p festivalu koji je završen u nedelju 25. jula, između ostalih, nastupili su neki od najaktuelnijih svetskih i domaćih DJ-eva - Izhevski, Jarle Braathen, Soul Of Man, Egostereo i Marko Milosavljević.

* * *

Organizatori festivala su udruženje AŠC i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo iz Subotice - FOKUS.

Osetite atmosferu sa festivala, posetite sajt www.summer3p.org i galerije fotografija po danima:

I Dan - http://www.subotica.com/photo/album/60709/
II Dan -  http://www.subotica.com/photo/album/60719/
III Dan - http://www.subotica.com/photo/album/60726/
IV Dan - http://www.subotica.com/photo/album/60737/

Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2330
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.