Komentara: 2
Pregleda: 2183

50 godina Paulinum-a

25.01.2012. u 16:23h
Izvor: RTV Yueco
50 godina Paulinum-a

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, lokalni zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora prisustvovali su svečanosti obeležavanja pola veka postojanja i rada Biskupijske Klasične Gimnazije i Semeništa "Paulinum" iz Subotice. Svečanost je održana u internatu Gimnazije, gde je povodom jubileja upriličena svečana misa i kratak program. Tokom godine biće održano nekoliko manifestacija u čast 50 godina rada Gimnazije.

Biskupijska klasična gimnazija i semenište „Paulinum“ radi od školske 1962./63. godine. Nakon otvaranja škole, nastava je počela u dva razreda, a zatim su postepeno se otvarali i drugi razredi. U vreme zlatnog doba gimnazije, 70-tih i 80-tih godina bilo oko 80 đaka, a ove godine se upisalo svega 10. Na početku škola je bila smještena u zgradi Katoličkog kruga. Nova zgrada je završena 1965. i „Paulinum“ je međubiskupijski zavod i škola, jedina institucija takvoga karaktera u ovoj državi. Upisuju se grkokatolici i katolici iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na svečanosti povodom 50 godina rada i postojanje ove ustanove prisustvovali su visoki zvaničnici iz pokrajine i grada, predstavnici diplomatskog kora, bivši i sadašnji učenici i građani. Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kaže da će uvek pomagati ustanovu koliko može.

U ovoj instituciji svoje srednjoškolsko obrazovanje stekli su mnogi veroučitelji, kantori, misionari, profesori, lečnici, pravnici, novinari, diplomate i drugi. Od 1990. godine, „Paulinum“ je postao otvoreniji nego ranijih godina.Uvedeni su novi predmeti, otvoren je kabinet za računare, proširena je biblioteka i drugo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2183
Povezane teme

šandor egereši

gimnazija paulinum

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.