Komentara: 13
Pregleda: 14252

4 opštine: Subotica, Palić, Bajmok i Čantavir?

04.04.2011. u 23:24h
Izvor: Dnevnik "Danas"
4 opštine: Subotica, Palić, Bajmok i Čantavir?

Decentralizacija gradske uprave, tačnije formiranje novih opština u okviru grada bila je aktuelna tema svih proteklih izbora i međuizbornih perioda, i to gotovo svih stranaka, sve dok Subotica nije dobila status grada. Od tada se decentralizacija gradske uprave na lokalne nivoe, pre svega na nove opštine, koje bi se mogle formirati s obzorom na broj stanovnika pojedinih naselja, sve ređe pominje. Na to su podsetili Savez bačkih Bunjevaca i Gradski odbor SPO, koji su nedavno izašli sa gotovim predlogom o formiranju novih opština, i modelom prenošenja pojedinih nadležnosti na opštine i mesne zajednice.

Prema predstavljenom predlogu, za koji će ove dve stranke tražiti izjašnjavanje svih političkih aktera u Subotici, postojale bi ukupno četiri opštine - Subotica, Palić, Čantavir i Bajmok, što bi doprinelo efikasnijem rešavanju lokalnih problema sa kojima se susreću stanovnici gotovo svih naselja u okviru gradske uprave Subotice, jer je procedura rešavanja s obzirom da je sve koncentrisano u Gradskoj kući, veoma spora. Predlogom nije predviđeno da se poveća administrativni aparat, već bi se zaposleni koji sada sede u gradskoj upravi, premestili na nova radna mesta. Dobar broj gradskih činovnika upravo putuje iz pomenutih naselja na posao u Gradsku kuću, navodi se u predlogu.

Predlagači očekuju da se formira stručni tim koji bi usaglasio konačan predlog decentralizacije gradske uprave. Problem je, međutim, što nadležni u gradskoj upravi odbijaju da raspravljaju i o formiranju novih mesnih zajednica, pošto bi se tako moglo tumačiti odbijanje zahteva stanovnika naselja Mišićevo za osnivanje sopstvene mesne zajednice, i to čak tri puta - njihov predlog čeka na skupštinsko odobrenje od septembra prošle godine.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 14252
Povezane teme

palić

subotičke opštine

nove opštine u Subotici

Bajmok

Čantavir

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.