Komentara: 1
Pregleda: 2400

30 odsto Subotičana alergično

29.04.2010. u 21:06h
Izvor: RTV Yueco
<p>Severno-bački okrug spada u takozvanu rizičnu zonu, jer 30 odsto populacije ispoljava simptome alergije. Među obolelim, najvi&scaron;e ih je u dečijem uzrastu. Lekari upozoravaju da ukoliko se simptomi alergije ne leče od samog početka, imaju sklonost da se tokom godina pojačavaju i javljaju alergiju i na druge uzročnike, &scaron;to može ostaviti velike posledice na organizam.</p>
30 odsto Subotičana alergično

Naša sugrađanka, šesnaestogodišnja Jelena, jedna je od mnogih kojoj se u ovom periodu javljaju simptomi alergije. Jelena kaže da je alergo test radila već nekoliko puta, a da je poslednji pokazao da je između ostalog, alergična i na polen.

Alergija predstavlja promenjeno, preosetljivo stanje imunog sistema pojedinih osoba na materije iz našeg okruženja, a na koje većina ne reaguje, jer suštinski ne predstavljaju pretnju. Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta, sati ili dana ispoljiće se simptomi alergije. Dr Katja Puleva, ističe da se alergijske bolesti ispoljavaju veoma raznoliko, zavisno od godišnjeg doba i uzrasta. Postoji prava paleta simptoma kao što su kijanje, zapušenost ili sekrecija iz nosa, suvi kašalj, otežano disanje, napadi gušenja i brojni drugi. U ranom detinjstvu, simptomi kao što su ispucala i crvena koža, predstavljaju veliki alarm koji ukazuje da dete ima veliki rizik, da dobije astmu.

U slučaju alergije dijagnozu postavlja lekar na osnovu podataka koje daje pacijent o svojim tegobama, kao i na osnovu testova na koži ili iz krvi iz kojih se vidi da li pacijent reaguje na određenu vrstu uzročnika alergije. Prevencija stoga zavisi od oblika alergijske bolesti. Po rečima lekara, najveća učestalost alergijskih reakcija javlja se u ranom životnom dobu do 20 godine. Iako se može javiti i kasnije, u odraslom dobu najčešče se javljaju posledice astme iz detinjstva. Najveći broj asmatičara je među petogodišnjacima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2400
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.