Komentara: 0
Pregleda: 1436

30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica – program za ponedeljak, 18. septembar

17.09.2023. u 20:00h
Predstave “Noćna pesma” iz Estonije, “Iza brda, preko brega” iz Srbije i “Dedine priče” iz Hrvatske na programu drugog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica.
30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica – program za ponedeljak, 18. septembar

Drugog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u ponedeljak 18. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave “Noćna pesma” pozorišta “Leteća krava” iz Estonije (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “Iza brda, preko brega” Dečjeg pozorišta Subotica (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Dedine priče” u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku (Scena “Jadran” Narodnog pozorišta, 17h).

“Noćna pesma”  u režiji Jevgenija Ibragimova je ulična predstava pod uticajem sufijskog folklora, inspirisana poezijom u prozi H. Džubrana. Kroz azijsku mudrost, ironiju i strahotne situacije, publici se upućuje pouka o posledicama čovekovih dela. Zavodljiva forma Noćne pesme (slike, zapleti, lutke, likovi koji se pojavljuju iz potpunog mraka i podjednako začudno odlaze) gledaocu implicira da nema potrebe da menja svet (koji je već lep), već da sam mora da se menja i razvija.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica – program za ponedeljak, 18. septembar

“Iza brda, preko brega” Dečjeg pozorišta Subotica (autor: Hernjak Žoka, režija: Ric Armin) je predstava o dečacima i njihovom odnosu prema ženama, zasnovana na mađarskoj nacionalnoj tradiciji i elementima mađarskih običaja koji su suština i srž kulture Mađara.

“Dedine priče” u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku režirala je Maja Lučić. Predstava govori o čarima priča pred spavanja, koje je iskusio svako ko je imao sreću da školski raspust ili, bar, vikendić svog detinjstva provede uz baku i deku. One nisu samo puko uspavljivanje – već druženje na obostranu korist, jer se njima iskazuje bliskost među generacijama koja ostaje do kraja života. Nisu se uvek pripovedali klasici, već su bake i deke priče neretko izmišljali – time prenoseći znanje i iskustvo.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica – program za ponedeljak, 18. septembarU 9:30, u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš", biće otvorena “Studentska izložba festivalskog plakata - Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu”. U Galeriji Otvorenog univerziteta u 10:50, zakazano je otvaranje izložbe plakata koja obeležava 30 godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. U isto vreme biće otvorena i izložba “Kalamandrija - poziv u strip”, povodom 190 godina rođenja Zmaja Jove Jovanovića.

U Bioskopu Eurocinema u Subotici na programu će u 11h biti norveški animirani film “Baš super”.
Na Otvorenom univerzitetu Subotica (sala 212) u 17:30 biće predstavljeni časopis Niti i Zbornik “Pozorište za decu – umetnički fenomen”.

Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1436
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.