Komentara: 0
Pregleda: 3608

25 godina Gerontološkog kluba Centar II

29.12.2016. u 17:45h
Izvor: TV Subotica
Gerontološki klub Centar II obeležio je juče jubilej – 25 godina postojanja i rada. Osnovan je u teškim vremenima, ali je uprkos tome opstao i danas okuplja brojne  penzionere iz užeg i šireg centra grada.
25 godina Gerontološkog kluba Centar II

Kreativne sekcije, fiskultura, beli vez, orkestar, ali i učenje engleskog jezika – ovo su neke od aktivnosti kojima preko 750 članova Gerontološkog kluba Centar II ispunjava svoje penzionerske dane. Na jubilej – četvrt veka rada i postojanja, jedan od deset gerontoloških klubova u Subotici, uvek ima nove ambicije, pa se tako već prave planovi za narednu godinu.

„Sve zavisi od želja i prohteva naših penzionera. Imamo velike želje što se tiče obilazaka i ekskurzija, ali mi smo aktivni u svakom smislu. Uz dogovor sa njima, i njihove kreacije, pošto imamo jednu od najlepših kreativnih radionica koja traje već ravnih 25 godina, ja se nadam da ćemo imati još tri nove sekcije sledeće godine,“ kazao je Dalibor Cetina, domaćin kluba.

To što je Gerontološki klub Centar II otvoren 1991. godine, u teškim i ratnim godinama, govori o tome da je neko imao viziju potrebe širenja mreže gerontoloških klubova i na taj način pružanja pomoći našim najstarijim sugrađanima, istakao je Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra.

„Ono što je specifično za ovaj gerontološki klub, jeste činjenica da on legat jedne naše korisnice, Marije Mamužić, koja je svoj životni vek završila u Gerontološkom centru i koja je kao legat ostavila ovaj objekat da se koristi isključivo za okupljanje najstarijih sugrađana,“ objasnio je Petar Balažević.

U godini u kojoj jedan subotički gerontološki klub proslavlja 25 godina rada, beogradski Centar za socijalni rad obeležava isto toliko – a to samo govori o tome koliko je socijalna zaštita u Subotici uvek bila napredna, naglasio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

„Ovaj lep prostor i zavidan broj članova, pokazuje da je ideja gerontoloških klubova živa, da je treba razvijati i da treba nastojati da u narednom periodu što veći broj mesnih zajednica dobije svoj gerontološki klub. Osim što treba proširiti broj klubova, treba i povećati negu i pomoć u kući, jer postoji velika zainteresovanost. Sa strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, mi smo spremni, kao i do sada, da podržimo sve dobre inicijative iz Gerontološkog centra u Subotici,“ dodao je Nenad Ivanišević.

Da je Subotica bila pionir u otvorenoj zaštiti, i to u celoj bivšoj Jugoslaviji, govori i podatak da je prvi gerontološki klub otvoren upravo ovde, u Kertvarošu, davne 1971. godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3608
Povezane teme

gerontološki subotica

gerontološki centar subotica

gerontološki klub subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.