Komentara: 0
Pregleda: 4581

2,5 miliona dinara Gerontološkom centru Subotica

01.04.2011. u 21:35h
Izvor: RTV Yueco
2,5 miliona dinara Gerontološkom centru Subotica

Ministarstvo rada i socijalne politike dodelilo je 2,5 miliona dinara Gerontološkom centru Subotica za završetak prve faze projekta Energetske efikasnosti. U dosadašnjem toku prve faze zamenjeni su svi dotrajali prozori i vrata na zgradi centra, a u nastavku će biti utvrđene i sanirane kritične tačke na kojima se gubi najviše energije, a na jesen se očekuje i postavljanje sunčevih kolektora na krov zgrade koji treba da obezbede energiju iz obnovljivih izvora za funkcionisanje centra. Sve to će dovesti do značajnih ušteda po pitanju potrošnje energije, a na taj način sačuvana milionska sredstva biće uložena u unapređenje usluga Gerontološkog centra.

Rad Gerontološkog centra u ministarstvu rada i socijalne politike ocenjen je najvišim ocenama, a veliko zadovoljstvo im predstavlja činjenica da Gerontološki centar visoke ocene dobija i od nezavisnih institucija, kao što je republički zaštitnik građana u čijem izveštaju je navedeno da subotički centar ispunjava sve standarde u pogledu smeštaja i nege starih lica. Iz tog razloga, ministarstvo se trudi da finansijski prati projekte koje sprovodi centar, te je sa 2,5 miliona dinara pomoglo projekt unapređenja energetske efikasnosti.

Novac iz ministarstva namenjen je za završetak prve faze projekta, u kojoj je do sada obavljena zamena dotrajalih prozora i vrata u Gerontološkom centru. U drugoj fazi, zahvaljujući saradnji sa partnerima iz Slovenije, biće sproveden projekat otkrivanja tačaka na kojima se gubi najviše energije, a u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine dogovorena je saradnja na postavljanju solarnih panela na krovu zgrade vrednih 150.000 evra. Fond će finansirati dve trećine troškova postavljanja sunčevih kolektora, Gerontološki centar je već obezbedio 5 miliona dinara sopstvenih sredstava, a sve navedeno će dovesti do velikih energetskih ušteda.

Tu nije kraj inovacijama u Gerontološkom centru. Sledećeg četvrtka sa jednom britanskom konsultantskom kućom biće potpisan ugovor o uvođenju jedinstvenog evropskog standarda u oblasti prometa i rada, ponovo kao prva institucija iz oblasti brige o starima u Srbiji.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4581
Povezane teme

gerontološki subotica

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.