Komentara: 0
Pregleda: 3108

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

04.04.2011. u 13:15h
18. Međunarodni festival pozorišta za decu

Osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 15. do 21. maja 2011. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije.

Težište Festivala biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bukurešta i Tirgu-Mureša u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Rumunije u takmičarskom i pratećem programu Festivala.

U okviru zvanične selekcije biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja. Predstave će se igrati na dve različite lokacije (Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 16. do 21. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju originalnu muziku
5. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
6. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)
7. Nagradu za najbolju scenografiju (opciono – nagrada se dodeljuje samo u slučaju da se pojavi predstava sa izuzetnim scenografskim dometima)

Napomena:
Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.


Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine odlukom Skupštine Opštine Subotica sa ciljem da se na njemu prikažu najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, da doprinese promociji novih i afirmaciji ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanju raznih naroda i očuvanju specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva.

Održava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca, takmičarskog je karaktera, a festivalske nagrade se dodeljuju prema oceni međunarodnog žirija. Na Festivalu se izvode predstave dramske i lutkarske produkcije.

Od osnivanja pa do danas, Festival je postigao najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta. Samo 16 predstava ponelo je najviše priznanje Festivala – Gran pri za najbolju predstavu u celini, ali su mnoge predstave viđene na proteklih 16 festivala ostvarile značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja GROZDANIN KIKOT za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje: idea-org.net))..U obrazloženju stoji da se ova nagrada Festivalu dodeljuje „za ostvarenje veličanstvenog repertoara pozorišne umjetnosti za djecu, posebno umjetnosti lutkarskog teatra, u svim žanrovima, te za stvaranje nezamjenljivog izvora međunarodne saradnje i prezentacije pozorišta za djecu i mlade koje je postalo vrelo dramske kulture i estetike teatra za djecu, dramskog vaspitanja i obrazovanja, riječju dramskog odgoja s velikim ugledom u zemlji i svijetu.“

Međunarodni festival pozorišta za decu je 2000. godine bio jedan od inicijatora osnivanja nacionalnog centra UNIMA-e (Međunarodnog udruženja lutkara: unima.org) i od tada je njegov redovni član.

Od 2008. Festival je i član ASSITEJ-a (Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade: assitej-international.org), što je takođe svojevrsno priznanje i potvrda vrednosti i značaja njegovih postignuća tokom proteklih godina.

Festival obuhvata ZVANIČNU SELEKCIJU (takmičarski program), u okviru koje se godišnje prikazuje oko 20 predstava u konkurenciji za nagrade Festivala, i bogat i raznovrstan PRATEĆI PROGRAM koji čine ulični teatar, gostovanja širom Srbije i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.

Neki programi ovogodišnjeg Festivala deo su projekta Cul-Tour, koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska.

Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3108
Povezane teme

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

pozorište za decu subotica

Slobodan Marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.