Komentara: 5
Pregleda: 7992

171. godina Opšte bolnice

02.10.2012. u 16:31h
Izvor: RTV Yueco
Subotička Opšta bolnica obeležila je juče 171 godinu postojanja. Prva Građanska bolnica u Subotici otvorena je 1841. godine u jednoj adaptiranoj privatnoj kući, a zbog nedostatka prostora Gradska uprava februara 1890. godine donosi Odluku da se nova bolnica, tj. bolnički paviljoni izgrade kod tzv. Šandorske kapije , gde se i danas nalazi.
171. godina Opšte bolnice

Nova zgrada bolnice završena je tokom 1971. godine i uz preuređenje starih zgrada-paviljona bolnica je bila u mogućnosti da primi i leči veći broj bolesnika u svojih 850 bolesničkih kreveta. Opšta bolnica Subotica danas je savremena medicinska ustanova koja pruža zdravstvene usluge građanima Severnobačkog okruga, koji obuhvata teritoriju od 200.000 stanovnika.

Pored stacionarnog dela i Službe za specijalističko-konsultativne preglede, bolnica raspolaže sa savremenom Dijagnostičkom službom, koja obuhvata radiološku i laboratorijsku dijagnostiku, kao i Službom za transfuziju krvi. Subotička bolnica ima 13 operacionih sala, a u oblasti ginekologije i hirurgije se izdvaja laparoskopska hirurgija, prisutna u subotičkoj bolnici poslednjih 25 godina.

Jubilej Bolnice obeležen je predavanjima o novoj sali za reanimaciju i intezivnu negu, o projektu u okviru IPA fondova koje je realizovalo Odeljenje ginekologije u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu, kao i o Odeljenju radiologije koje je nedavno opremljeno magnetnom rezonancom. Prema rečima, direktora Opšte bolnice, dr Gorana Bićanina, dalji razvoj u pružanju zdravstvenih usluga zavisiće od izdvajanja države za ovu oblast.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7992
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.