• Pregleda: 7193

171. godina Opšte bolnice

Subotička Opšta bolnica obeležila je juče 171 godinu postojanja. Prva Građanska bolnica u Subotici otvorena je 1841. godine u jednoj adaptiranoj privatnoj kući, a zbog nedostatka prostora Gradska uprava februara 1890. godine donosi Odluku da se nova bolnica, tj. bolnički paviljoni izgrade kod tzv. Šandorske kapije , gde se i danas nalazi.
171. godina Opšte bolnice

Nova zgrada bolnice završena je tokom 1971. godine i uz preuređenje starih zgrada-paviljona bolnica je bila u mogućnosti da primi i leči veći broj bolesnika u svojih 850 bolesničkih kreveta. Opšta bolnica Subotica danas je savremena medicinska ustanova koja pruža zdravstvene usluge građanima Severnobačkog okruga, koji obuhvata teritoriju od 200.000 stanovnika.

Pored stacionarnog dela i Službe za specijalističko-konsultativne preglede, bolnica raspolaže sa savremenom Dijagnostičkom službom, koja obuhvata radiološku i laboratorijsku dijagnostiku, kao i Službom za transfuziju krvi. Subotička bolnica ima 13 operacionih sala, a u oblasti ginekologije i hirurgije se izdvaja laparoskopska hirurgija, prisutna u subotičkoj bolnici poslednjih 25 godina.

Jubilej Bolnice obeležen je predavanjima o novoj sali za reanimaciju i intezivnu negu, o projektu u okviru IPA fondova koje je realizovalo Odeljenje ginekologije u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu, kao i o Odeljenju radiologije koje je nedavno opremljeno magnetnom rezonancom. Prema rečima, direktora Opšte bolnice, dr Gorana Bićanina, dalji razvoj u pružanju zdravstvenih usluga zavisiće od izdvajanja države za ovu oblast.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
1981 Odgovori
Upravo sam se vratio iz nase "divne" bolnice. Bio sam u poseti svojoj supruzi i bili smo prinudjeni da stojimo na hodniku posto nigde nismo nasli ni jednu klupu, stolicu..... Naravno u bolesnicke sobe nije dozvoljeno ulaziti sto i razumem.Sva sreca pa supruga i ja mozemo da stojimo, a sta je sa starijim osobama koje nisu u stanju da stoje? Za njih nema poseta? Zbog cega su uklonjene sve klupe, stolice iz bolnice?
ledenjak Odgovori
Dijagnostička služba je bruka , pogotovo radiološka .Pola dijagnoza se ne priznaje u višim ustanovana jer vam rade*** cenzurisano *** koji su odslužili svoje A novi ljudi koji su došli sa specijalizacija su loše obučeni
Stanje je gore nego ikada Doktori su mahom bahati ( čast izuzecima ) kada odeš privatno kod istoga ko da je dvostruka ličnost . Moglo bi se reći da pate od dubokoga mizeoneizma ,
koji na kraju plaćaju pacjenti jer doktorska mitomanija nema kraja . I onda se čude kad pacjente uhvati histerija pa ima povremeno ostavljaju uznemirujuće poruke na zidu bolnice .
Suboticanin Odgovori
Umesto da slavite,trebalo bi da se stidite,upropastili ste,devastirali i pokrali sve sto se moglo.Ovu bolnicu su izgradili gradjani Subotice samodoprinosom nad kojima se sada nestrucni,bahati i korumpirani zdravstveni radnici izivljavaju,eksperimentisu.Nikada nije bilo gore stanje za pacijente u bolnici nego u zadnjih par godina i to gotovo na svim odeljenjima i ambulantama.Nestalo je svake humanosti i ljudskosti,vazan je samo novac i svi koji su mogli su otisli iz ove bolnice u druge centre ili inostranstvo.Od novaca koje ste godinama uzimali po osnovu adaptacija,rekonstrukcija pojedinih odeljenja i nabavke aparata mogla se izgraditi nova savremena bolnica u kojoj makar liftovi imaju tehnicki prijem i gde bi higijena bila na mnogo visem nivou nego sada.A o strucnosti i ljubaznosti subotickih zdravstvenih radnika uzaludno je pricati jer se uglavnom sve zna i poznato je i u drugim vecim centrima.
vip Odgovori
Nemojte samo toliko da hvalite, pomislice stvarno da mi raspolazemo sa DOBRIM RADNICIMA! A raspolazemo sa mnogobrojnim histericnim doktorima, koji ce pre gledati da odu i ostave vas u stanju vec kakvom ste nego da vam pomognu! Bolje da oni zaposle nekoga tamo ko zna stvarno posao i zeli da radi takav posao, nego nekoga koji se mangupira! A sve histericne sestrice i doktore ili im dati jednu vaspitnu ili promeniti!
Mudrac Odgovori
Koliko para - toliko muzike ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.