Komentara: 0
Pregleda: 1614

17. Međunarodni festival pozorišta za decu

28.04.2010. u 21:17h
Izvor: Subotica.com
<p>Teži&scaron;te ovogodi&scaron;njeg sedamnaestog izdanja Međunarodnog festivala pozori&scaron;ta za decu koji se održava od 16. do 22. maja 2010. godine u Subotici, biće slovačko pozori&scaron;no stvarala&scaron;tvo za decu. Pored slovačke predstave koja ove godine zatvara festival, posetiocima će se predstaviti pozori&scaron;ni umetnici, teoretičari i studenti iz Slovačke koji će u okviru Pratećeg programa festivala preneti svoja iskustva i tehnike stvarala&scaron;tva za decu.</p>
17. Međunarodni festival pozorišta za decu

U konkurenciji sa 20 predstava, završne večeri Takmičarskog programa festivala, 21. maja, u na Sceni „Jadran" Narodnog pozorišta iz Subotice biće izvedena predstava Pozorišta lutaka iz Žilina u Slovačkoj, „Ljubav za tri narandže" Sergeja Prokofjeva u režiji Milana Sladeka.
Reč je najstarijem lutkarskom pozorištu u Slovačkoj koje ove godine slavi 60 godina svog postojanja tokom kog je, samo u matičnoj kući pozorišta, odigrano više od 13.000 predstava.
Predstava „Ljubav za tri narandže" je nastala prema Prokofjevljevoj operi čiji je libreto inspirisan komadom Karla Gocija, a koja govori o pokušaju Kralja da, prema savetu doktora, hipohondriju svog sina izleči smehom. Rediteljski postupak Milana Sladeka inspirisan je pantomimom, fizičkim teatrom i tradicijom komedije del arte.

U ponedeljak, 17. maja, u Hotelu „Patria", u 21h biće održan međunarodni naučni forum na temu „Slovačko pozorišno stvaralaštvo za decu". Moderator foruma je mr Vladimir Predmerski, dramaturg, lutkarski glumac, reditelj, istoričar i kritičar lutkarskog teatra. Predmerski za sobom ima dugogodišnje iskustvo rada u slovačkim i inostranim profesionalnim lutkarskim pozorištima, a osnivač je odseka za lutkarsku glumu na Visokoj školi izvođačkih umetnosti u Bratislavi. Dobitnik je nagrade „Mali princ" za životno delo.

Suboticu će posetiti studenti Visoke škole dramskih umetnosti iz Bratislave koji će učestvovati u programu svečanog otvaranja, kao i zatvaranja festivala i predstaviti svoju školu i lutkarske tehnike u okviru Pratećeg programa festivala „Međunarodni susret lutkarskih škola" koji će se održavati svakog dana tokom trajanja festivala u Pozorištu „Kostolanji Deže", od 22h.

U nedelju, 16. maja, u Otvorenom univerzitetu u Subotici, u saradnji sa Pozorišnim institutom iz Bratislave, biće otvorena izložba „Putovanje u zemlju čudesa - slovačka pozorišta deci", posvećena slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu, autora mr Vladimira Predmerskog (za postavku je zadužena mr Eva Farkašova). Izložba će potom biti otvorena i u Novom Sadu (poklon zbirka Rajka Mamuzića) i u Bačkom Petrovcu (Dom kulture).

U okviru reprize festivala u Segedinu i tokom gostovanja festivala u više gradova Vojvodine i Srbije, posetiocima će se predstaviti još jedno slovačko pozorište - Teatro Neline iz Budmerica. U pitanju je nezavisna pozorišna trupa koju je osnovala glumica i lutkarska umetnica Petronela Dušova i koja u svom repertoaru gaji klasična, ali i moderna dela koja se baziraju na interakciji sa mlađim gledaocima.

Slovačka pozorišta za decu redovan su gost Međunarodnog festivala pozorišta za decu na kom su, tokom prethodnih godina, osvojila više nagrada. Između ostalog i tri Gran prija - Trnavsko pozorište, 1995. za predstavu "Zimska priča", Ladislava Kočana, Državno lutkarsko pozorište iz Bratislave, 1996. za predstavu "Ljubavni napitak" Jozefa Bednarika i Bratislavsko lutkarsko pozorište , 2003. za predstavu "Krcko Oraščić" Jozefa Bednarika).

U okviru takmičarkog programa, u periodu od 17. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 14 zemalja (Slovenija, Izrael, Španija, Češka, Francuska, Rusija, Belorusija, Republika Koreja, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Srbija) i to na dve lokacije - u Narodnom pozorištu (scena „Jadran") i u Pozorištu „Deže Kostolanji".

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1614
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.