Komentara: 0
Pregleda: 1742

Oni dolaze: Teodora Peić Gavran, maturantkinja Hemijsko-tehnološke škole

20.05.2020. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Ona je generalni direktor učeničke kompanije za proizvodnju tečnog sapuna, koja je dobila nagradu Evropske fondacije za obuku i razvoj. Ona je osvojila treće mesto na republičkom takmičenju "Grand Prix Chimique". Ona je Teodora Peić Gavran, učenica četvrtog razreda Hemijsko-tehnološke škole na smeru Hemijski laborant.
Oni dolaze: Teodora Peić Gavran, maturantkinja Hemijsko-tehnološke škole

Nastala u okviru praktične blok nastave, učenička kompanija za proizvodnju tečnog sapuna u Hemijsko-tehnološkoj školi poseduje sve ono što i bilo koja realna kompanija. Kada dođe na svoje "radno" mesto, Teodorin zadatak je da pažljvo nadgleda ceo proces proizvodnje tečnog sapuna, od tehnološkog, preko finansijskog, do papirologije koja se uredno vodi i dokumentuje.

Naša učenička kompanija je mesto gde zaista možemo da primenimo znanje koje smo stekli tokom školovanja. Na neki način, to je spoj hemije i ekonomije, jer kao što svaka firma ima dokumentaciju, tako i mi imamo otpremnice, skladišnice, kalkulacije i druge papire koje popunjavamo. Kroz tu kompaniju, razvili smo i preduzetničke veštine i ako bi bilo ko od nas nakon završetka škole želeo da otvori svoju firmu, to bi mogao da uradi bez većih poteškoća, jer smo upoznati sa tim kako firma funkcioniše i koje sve uslove mora da ispuni - priča Teodora, koja je kao generalni direktor dva puta imala priliku da predstavi učeničku kompaniju na regionalnom takmičenju "Poslovni izazovi". - Tamo zaista morate da budete originalni da bi vas neko zapazio među 90 kompanija koje su učestvovale. Naša zamisao je bila da predstavimo personalizovani sapun, odnosno da prilikom kupovine možete da birate boju i miris tečnog sapuna. Uz to, žiri je bio sačinjen od ljudi iz sveta privrede, bankarstva, prava i kada pred njima predstavljate kompaniju, to je iskustvo za sebe i tako gradite samopouzdanje koje će vam jednog dana biti potrebno prilikom razgovora za posao.

Radeći i gradeći učeničku kompaniju, Teodora i njene kolege nisu ni sanjale da će jednog dana za to dobiti nagradnu, a pogotovo ne tako prestižnu kao što je nagrada Evropske fondacije za obuku i razvoj, koja je kompaniji dodeljena kao primer dobre prakse za razvoj preduzetničkih veština.

- Nama je to bilo jako zabavno, da nagledamo ceo postupak koji retko ko može da vidi, jer teško da možete da odete u laboratoriju i da vam neko pokaže kako se pravi tečni sapun. Vreme koje smo provodili na blok nastavi, u opuštenoj atmosferi i priči sa profesorima brzo nam je proletelo i nismo ni shvatili da smo napravili nešto veliko. Kada nešto radite sa uživanjam i velikom zainteresovanošću, za vas to i nije velika stvar, ali nas je ta nagrada osvestila i pokazala nam šta smo postigli - kaže Teodora.

Uz ovu, Teodora je osvojila još jednu vrednu nagradu- treće mesto na republičkom takmičenju "Grand Prix Chimique", koje se održalo prošle godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu.  

- To je takmičenje koje se sastoji iz analitičke i organske hemije i traje čak pet sati, tokom kojih ne možete da napustite laboratoriju. Svakako da je najvažniji rezultat i kako ste do njega došli, ali se posebna pažnja poklanjala i tehnici rada i meni je bila veliku čast što je moj rad nadgledao prof. dr Dušan Sladić, koji važi za jednog od najuglednijih profesora Hemijskog fakulteta. Iako sam na takmičenje otišla bez velikih očekivanja, želeći da proverim svoje znanje, možda je upravo to bila dobitna kombinacija i ovo je nagrada za sve što sam naučila - kaže Teodora, koja planira da nastavi školovanje na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, kao kontrolor kvaliteta.

Pauzu u učenju i pripremanju za prijemni ispit, Teodora voli da provede uz dobru knjigu, a kulturu čitanja neguje od malena. Kao član Gradske biblioteke od drugog razreda osnovne škole, kaže da je nekadašnje, čuvene papirne kartice znala da ispuni tri do četiri puta u toku meseca, što se ni danas nije značajno promenilo, osim ukusa prilikom izbora knjiga.

Mene je tata naveo na čitanje kako bih razvila vokabular i bila elokventna, a to se održalo i danas. Jako volim knjige Paula Koelja, koje sam gotovo sve pročitala, volim i krimi romane, sad me najviše zanimaju naučne knjige i stručna literatura. Upisala sam hemiju jer me zanima priroda i procesi koji se u njoj odvijaju i jako volim da čitam kada neko napiše nešto novo o nekom izumu ili tehnološkom procesu - ističe Teodora.

USPESI

5. razred osnovne škole

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije.

3. razred srednje škole

 • Treće mesto na republičkom takmičenju "Grand Prix Chimique";
 • Nagrada Evropske fondacije za obuku i razvoj za učeničku kompaniju kao primer dobre prakse za razvoj preduzetničkih veština;
 • Učešće na regionalnom takmičenju iz učeničkih kompanija "Poslovni izazov".

4. razred srednje škole

 • Učešće na regionalnom takmičenju iz učeničkih kompanija "Poslovni izazov".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1742
Povezane teme
hemijska škola hemijsko tehnološka škola oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.