Komentara: 5
Pregleda: 1995

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

13.12.2022. u 11:40h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

Za sebe kaže da nije baš pričljiv, a mi dodajemo – ni ne mora da bude jer rezultati govore za sebe. I dok nam pokazuje brojne diplome koje je dobio za izuzetan uspeh u osnovnoj školi, pomislimo – šta je sledeće. Jer Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“, danas đak Gimnazije „Svetozar Marković“ (društveno-jezički smer), toliko toga još ima ispred sebe...

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

Da je reč o pravom gimnazijalcu, potvrđuje i njegov odeljenjski starešina, profesorka engleskog Gordana Budanović, koja nam se na kratko pridružuje u školskoj biblioteci. Rezultat je zajednička fotografija i - pohvala za Stefana:

- Iako je tek prvi razred i znamo se od septembra, imam pozitivne utiske o njemu! Vredan je učenik, na časovima pažljiv, beleži, ako ima dodatno znanje (iz opšte kulture) – želi da ga podeli. Jako voli istoriju i geografiju, hvale ga profesori, ima široko znanje, ume da ga pokaže. Aktivan je, pravi društvenjak! Što se engleskog jezika tiče, zadovoljna sam, ima još „brušenja dijamanta“, ali sasvim dobro se snalazi...

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

A da se više nego dobro snalazio i u osnovnoj školi, dokaz su visoka mesta na takmičenjima iz istorije, biologije, engleskog jezika... Najveći uspeh ostvario je u osmom razredu, stigavši do republičkog takmičenja iz biologije. Vukova diploma se podrazumeva.

- Istorija i biologija su mi omiljeni predmeti. Pitaju me - zašto biologija kada sam društvenjak, a ja kažem da su od prirodnih nauka, fizika ili hemija povezane sa matematikom – tu su formule, računanje, dok kod biologije toga nema. Tu je poveznica – teorija. I svoju budućnost vidim negde između istorije i biologije... Kada je istorija u pitanju, privlači me stari i srednji vek, većinom antika, dok mi je u biologiji najznanimljivija oblast – mikrobiologija, način na koji ćelije funkcinišu...

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

Otkriva da je u petom razredu, kada su krenula takmičenja, u početku, kao i svi, imao tremu, brinuo kako će sve da ispadne, ali posle se navikao. Testovi nisu bili laki – zaključuje, ali prošao je, i trema je prevaziđena. „Sada da li je imam? Ne!“ – reći će glasno. Treme nije bilo ni u trenutku kada je primao prestižno priznanje za učenika generacije.

- Bio sam iznenađen, ali prijatno, kada sam čuo da sam to ja. Svi su aplaudirali, dobio sam diplomu i dve knjige – simbolično, jednu iz istorije, drugu iz biologije. Čuvam ih. Moram da naglasnim da iz osnovne škole nosim izuzetno pozitivne utiske! Sjajni nastavnici, i sve pohvale direktorici Mimici Andrić i pedagogici Radi Čelebić! Nastavnike ne želim da navodim poimence, svi su bili odlični!

Ni sa izborom srednje škole nije pogrešio:

- Nema dileme, Gimnazija je najbolja škola, najviše se može naučiti, tu je sve što mi treba. Odlični nastavnici, izvanredno odeljenje (I-b)! Razrednica korektna, trudi se maksimalno, nemam ni jednu zamerku!

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

A osim nastavnika i profesora, velika, zapravo najveća, Stefanova podrška jesu njegovi roditelji:

- I kada dobijem lošu ocenu, oni me nikada ne kazne, sve rešimo razgovorom! Nikada u životu me nisu kaznili. Imamo konstruktivan odnos. Oni su moj vetar u leđa. Dobra ocena se podrazumeva, ali tu je i nagrada – uvek kada je prilika za to. Ne bih sam da se hvalim, ali znam da su srećni i ponosni.

I dok u prijatnom razgovoru prolazi vreme, našeg mladog sagovornika pitamo ima li hobi, bavi li se sportom... Saznajemo da igra badminton, da voli igrice, ali i izlaske. Uživali smo u razgovoru – kažemo umesto pozdrava, a naše reči potvrđuje i bibliotekarka Maja Rodić, verni slušalac naših razgovora...

Oni dolaze: Stefan Parać, učenik generacije OŠ „Đuro Salaj“

 

Nagrade, diplome i drugi uspesi u dosadašnjem toku školovanja

AKTIVNOSTI I POSTIGNUĆA (REPUBLIČKA I DRUGA  TAKMIČENJA, OLIMPIJADE, ITD) UNUTAR ŠKOLE

Peti razred:

3. mesto na opštinskom takmičenju iz istorije
2. mesto na okružnom takmičenju iz istorije

Šesti razred:

1. mesto na opštinskom takmičenju iz istorije
okružno nije održano zbog korone
Sedmi razred: takmičenja nisu održavana zbog korona virusa

Osmi razred:

2. mesto na opštinskom takmičenju iz istorije
učešće na okružnom takmičenju iz istorije
pohvalnica za učešće na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika
3. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije
2. mesto na okružnom takmičenju iz biologije
Pohvalnica za učešće na republičkom takmičenju iz biologije
Vukova diploma, đak generacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 1995
Povezane teme

oš đuro salaj

osnovna škola đuro salaj

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.