Komentara: 1
Pregleda: 2632

Oni dolaze: Melisa Gadžur, učenica generacije OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu

14.10.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Do prestižnog zvanja đaka generacije OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu, Melisa Gadžur je stigla marljivim radom koji joj je doneo najbolje ocene i sjajne rezultate na takmičenjima.
Oni dolaze: Melisa Gadžur, učenica generacije OŠ "Matija Gubec" u Tavankutu

Rad i istrajnost za Melisu su osnova svih uspeha. Međutim, potrebno je i razumevanje svega što se nauči, jer bez toga nema funcionalnog znanja. To je posebno važno za poznavanje gramatike i jezika, koji Melisu najviše zanimaju.

- Najviše uspeha sam imala na takmičenjima iz hrvatskog i srpskog, kao nematernjeg jezika. Gramatika mi nije teška jer se trudim da je naučim i razumem. Ali, priznajem, najviše muke mi zadaju akcenti - iskreno će Melisa. - Pripremali smo se zaista puno, ali ipak nisam očekivala da ću imati takve rezultate.  To me je podstaklo da nastavim sa proučavanjem jezika.

Melisa je svake godine bila deo projekta "Bogatstvo različitosti", koji joj je doneo poznanstva sa vršnjacima iz drugih mesta. Mnogima je bila domaćin i sa puno elana ih je upoznala sa znamenitostima i tradicijom Tavankuta. Takođe, tokom osmogodišnjeg školovanja bila je veoma aktivna i van časova, te je bila deo đačkog parlamenta i vršnjačkog tima, vodila je školske priredbe, pisala u školskom listu, učestviovala u filmskoj radionici sa rediteljem Brankom Ištvančićem, a redovan je učesnik i smotre recitatora.

- Nije mi bilo teško da uklopim učenje i aktivnosti u školi. Sve može da se stigne ako se dobro organizuje - dodaje Melisa. - Naročito volim recitatorska takmičenja, izvodeći pesme "Poludela ptica" i "Ako" prošle godine sam osvojila put u Osijek.

Uz jezik i književnost, velika Melisina ljubav je folklor i već skoro deceniju je član HKPD "Matija Gubec".

- Folklor obožavam, što zbog našeg druženja, što zbog lepote igara i tradicije koju učimo. Uvek volim da naučim nešto novo i da pokažem drugima šta sam naučila. Najviše volim bunjevačke igre, ali i vlaške, iz Baranje Slavonije. Jako volim to šarenilo nošnje i kada na nastupu na licu mesta naučim šta i kako se oblači - priča nam Melisa.

Svoje obrazovanje Melisa nastavlja u Gimnaziji "Svetozar Marković", gde pohađa smer na hrvatskom jeziku.

- Volela bih da budem profesorka hrvatskog jezika i da svoje znanje delim sa drugima. Znam da to neće biti lako, ali sve se može kada se zaista želi - otkrila nam je deo planova.

USPESI

7. razred

  • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz srpskog (kao nematernjeg) jezika;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz hrvatskog jezika;
  • Drugo mesto na republičkom takmičenju iz hrvatskog jezika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 2632
Povezane teme
oni dolaze oš matija gubec
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.