Komentara: 0
Pregleda: 4166

Oni dolaze: Dario Piuković, učenik Hemijsko-tehnološke škole

26.07.2017. u 11:16h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Dariu Piukoviću, učeniku Hemijsko-tehnološke škole.
Oni dolaze: Dario Piuković, učenik Hemijsko-tehnološke škole

Već pri prvom susretu sa hemijom u Noći istraživača organizovanoj u osnovnoj školi, Dario Piuković, učenik drugog razreda Hemijsko-tehnološke škole, znao je da će dečja znatiželja brzo prerasti u pravu ljubav prema ovom predmetu.

Sa svakim časom, bilo da je teorijski i praktični, ta ljubav raste, a krajem prošle školske godine rezultirala je devetim mestom na republičkom takmičenju srednjih stručnih škola. Dario je i član školske ekipe koja se sa istog takmičenja vratila sa dva pehara -  iz opšte i neorganske hemije osvojeno je treće, a iz hemijske tehnologije prvo mesto.

- Dugo smo sumirali utiske i svi smo zadovoljni kako je prošlo. Mi, kao đaci prvog razreda, imali smo test iz opšte i neorganske hemije i praktičan rad u laboratoriji. Nije bilo teško, nisam imao tremu i bio sam iznenađujuće opušten, ali sam grešio na glupostima. Sad mi je malo krivo zbog toga, ali ima vremena da to ispravim, velika takmičenja su tek preda mnom – priča Dario. - Praktični deo je mnogo zanimljiviji, ali u laboratoriju ne možeš da uđeš bez teorijskog znanja, jer može svašta da se desi. Do sada se, na svu sreću, još ništa se nije desilo, ali uvek treba biti na opezu.

Dok jedva čeka da se u drugom razredu bolje upozna sa analitičkom i organskom hemijom, Dario otrkiva da bi u budućnosti voleo da se bavi istraživačkim radom u nekom institutu.

- Nedavno sam na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu radio analizu određivanja teških metala u vodi. Uzorkovao sam vodu sa Palića, Makove sedmice, Đurđina, Žednika i u njoj su uglavnom bili gvožđe, mangan u tragovima, arsen, tako gde nema fabričke prerade vode – objašnjava  Dario. - Vidim sebe u tome, ima dosta savremenih metoda analiza i aparata za njihovo određivanje, koje su mi jako zanimljive i nadam se da ću imati priliku da radim takve stvari.

Posebno iskustvo Dario je stekao u Petnici, gde je učestvovao u seminaru posvećenom neorganskoj hemiji.

- Predavanja su trajala do kasno u noć, ali to uopšte nije bio problem, jer su bila interesantna, a i društvo je bilo dobro. Rad tamo ne može da se poredi sa školskim, mnogo je zanimljivije – kaže Dario. - Saradnici su bili tu kad god su nam bili potrebni, uvek su bili dostupni da nam pomognu i odagnaju neku našu nedoumicu. Jedan ceo dan smo proveli u laboratoriji, jer u Petnici ne postoji slobodno vreme. Mnogo sam naučio, ali i upoznao mnogo novih prijatelja.

Dariu učenje hemije ne pada teško jer uživa da je uči. Nekada to bude i po nekoliko sati dnevno, ali ko još meri vreme kada radi ono što voli.

- To je najvažnije – da ono što radimo radimo iz ljubavi, rezultat onda sigurno neće izostati. Savetujem i mlađima da se okrenu ovom predmetu, jer u sebi nosi mnogo tajni i prava je avantura otkrivati ih – poručuje Dario.

USPESI

1. razred – deveto mesto na republičkom takmičenju iz hemije, nemetala i grafičarstva srednjih stručnih škola

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4166
Povezane teme
hemijska škola hemijsko tehnološka škola oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.