Komentara: 3
Pregleda: 3051

Oni dolaze: Anđela Polovina, đak generacije Ekonomske škole "Bosa Milićević"

09.06.2021. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Pored činjenice da je nosilac Vukove diplome i titule đaka generacije po drugi put, Anđelu Polovinu, maturantkinju Ekonomske škole "Bosa Milićević", odlikuje neverovatna svestranost, budući da ostvaruje sjajne rezultate u sferi ekonomije, gaji ogromnu ljubav prema ekologiji, učestvuje u raznim humanitarnim aktivnostima, a ima i jednu pritajenu želju, a to je da bude polaznica Vojne akademije.
Oni dolaze: Anđela Polovina, đak generacije Ekonomske škole "Bosa Milićević"

Anđela je u osnovnoj školi bila Vukovac i učenica generacije, te kaže da ju je to samo dodatno motivisalo da nastavi da uči i nadgrađuje svoje znanje kako bi ostvarila iste rezultate na višem nivou, u srednjoj školi. Zdrave radne navike nosi još od prvog razreda osnovne škole, što joj omogućava da se posveti svemu što je zanima, a izuzetno je posvećena očuvanju životne sredine i na Nacionalnoj ekološkoj olimpijadi je osvojila prvo mesto na svim nivoima takmičenja, od školskog do međunarodnog.

- Nacionalna ekološka olimpijada je takmičenje koje me je oduševilo. Bavi se životnom sredinom, održivim razvojem i reciklažom, a to je sve što mene baš interesuje i privlači. U osmom razredu sam saznala za to takmičenje i kada sam shvatila o čemu se radi, mene je to privuklo i tada sam prosto jako zavolela prirodu i životnu sredinu, podigla mi se ekološka svest i počela sam da vodim računa o očuvanju životne sredine - priča nam Anđela. - Smatram da o ekologiji svako treba da zna, važno je znati šta se razgrađuje u prirodi, šta možemo da recikliramo i kako da sprečimo zagađenje prirode.

Anđela je jedna od retkih kojoj "modernizacija" u načinu obrade podataka zapravo ne prija. Otkriva nam da joj je omiljeni predmet Računovodstvo, zbog postupnog i temeljnog postupka kojim se dolazi do rešenja. Međutim, kada je otišla na praksu i videla kako je čitav proces "smešten" u jedan program, i kako tu nema svih tih papira, to ju je demotivisalo i preusmerila se na Menadžment koji namera da studira.

- Nastaviću da se bavim ekonomijom na Ekonomskom fakultetu. Upisaću Menadžment jer mi se dopada sam rad sa papirima, a volela bih da imam neki odgovoran položaj i da se bavim papirologijom. Volim odgovornost i izazove - zrelo će naša sagovornica, čija želja je i da se oproba na Vojnoj akademiji. - Vojna akademija mi je želja od petog razreda. Kada sam prvi put pogledala istoimenu seriju, mene je to jako privuklo, ne znam da objasnim tačno ni kako, ni zašto. U petom razredu, kada nisam znala ništa o životu, želela sam time da se bavim. Smatrala sam da bih uživala u tom pozivu i tako sam razmišljala do osmog razreda, ali nisam imala mogućnosti. Malo sam zakasnila sa pripremama za prijemni u Vojnu gimnaziju u Beogradu i onda sam odlučila da idem na ekonomiju. Upisaću Ekonomski fakultet sada u julu, a usput ću se pripremati i za Akademiju, pa ću pokušati da je upišem za nekoliko godina. Ili kada završim i master. Kajaću se ako ne pokušam.

Anđela ne krije želju da, odmah po upisu na Ekonomski fakultet u Novom Sadu, postane volonterka pri organizaciji "Čepom do osmeha". Naime, njena ljubav prema prirodi vremenom je prerasla u istančan altruizam - njoj je briga o prirodi i pomaganje ljudima naprosto način življenja, koji, kako priznaje, nikada neće napustiti. A o svojim prvim angažmanima i emocijama koje je doživela, Anđela je govorila s neverovatnim, iskrenim uzbuđenjem.

- Uživam u humanitarnom radu, obožavam da pomažem ljudima i prosto, to me ispunjava i čini jako srećnom. Pre mesec-dva sam videla grupu na Fejsbuku "Za Suboticu svim srcem" i pridružila sam se. Prva akcija koju sam realizovala je bila za mališane koji se leče u subotičkoj bolnici. Poželela sam da idem i da učestvujem, makar ponela jedan sapun. Akcija je podrazumevala skupljanje sredstava za ličnu higijenu i održavanje prostora, a momak i ja smo odneli pune tri kese. Kupili smo sve sa spiska. Učinili smo dobro delo i mene je to toliko ispunilo i bila sam tako srećna. Kada je bila slična akcija, razmišljala sam kako opet da pomognem, ali da uvećam svoj doprinos i došla sam na ideju da uključim školu. Pisala sam profesorici koja se isto bavi humanitarnim radom i direktor je to odobrio. Drugi put smo napunili gepek, imali smo oko petnaest kesa. Oduševljenje organizatora akcije, kada nas je video, još više me je ispunilo i tada sam rekla sebi da ću ovako da nastavim i nadam se da ćemo svaki put doprineti više nego prethodni - ponosno zaključuje Anđela.

USPESI

Osnovna škola "Vladimir Nazor", Đurđin

4. razred

 • Učešće na matematičkom takmičenju "Misliša".

5. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
 • Učešće na matematičkom takmičenju "Misliša".

6. razred

 • Učešće na međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica";
 • Pohvala na opštinskom takmičenju iz biologije.

7. razred

 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
 • Učešće na matematičkom takmičenju "Misliša".

8. razred

 • Prvo mesto na školskom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Pohvala na republičkom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
 • Učešće na matematičkom takmičenju "Misliša";
 • Pohvala na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika;
 • Pohvala na okružnom takmičenju iz engleskog jezika;
 • Vukova diploma;
 • Đak generacije.

Ekonomska škola "Bosa Milićević"

2. razred

 • Prvo mesto na republičkom takmičenju "Eko-odraz".

4. razred

 • Prvo mesto na okružnom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Prvo mesto na republičkom takmičenju Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Prvo mesto na međunarodni nivo takmičenja Nacionalna ekološka olimpijada;
 • Vukova diploma;
 • Đak generacije.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3051
Povezane teme
ekonomska škola Subotica ekonomska srednja škola oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.