Komentara: 2
Pregleda: 2203

Oni dolaze: Anđela Miličić, maturantkinja Osnovne baletske škole "Raičević"

22.10.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Anđela Miličić, maturantkinja Osnovne baletske škole "Raičević"

Kao što je većini devojčica u najranijem dobu san da postanu balerine, tako je i Anđela Miličić maštala da će jednoga dana svojim gracioznim plesom osvojiti pozornice sveta. S tom željom je upisala Baletsku školu, a pre dve godine, zablistala je na Festivalu baletskih škola Srbije, kao i na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola, s kojih se vratila sa trećom nagradom u rukama.

- Za oba takmičenja sam spremala istu varijaciju "Kanarinac" iz baleta "Uspavana lepotica". Pripreme su trajale mesec i po dana, bilo je dosta teško i naporno, ali se isplatilo i zaista je divan osećaj kada vas neko primeti i nagradi za vaš trud - priča Anđela, koja kaže da joj na takmičenjima nije bila toliko važna nagrada, koliko da se pokaže u najboljem svetlu. - Nastavnica mi je uvek govorila da se na takmičenje ide po nagradu, ali da se ona stiče u sali. Tako je i meni bilo važnije da pokažem šta sam naučila u sali i da uradim sve pokrete najbolje što mogu, a ako za to budem i nagrađena, onda je osećaj potpun.

Za Anđelu pozornica je mesto na kojem se najbolje oseća, iako priznaje da pred svaki koncert ili nastup ima tremu. Ipak, kada napravi prve baletske korake, strah potpuno nestane, a svakim sledećim korakom, pokazuje sigurnost, preciznost i nemerljivu veštinu.

- Srećna sam što sam odbrala balet, jer mislim da sam se opredelila za nešto drugo, ne bih toliko uživala. Sećam se kad sam bila mlađa da sam jedva sam čekala da idem u školu. Najteže mi je bilo subotom kada završimo i onda do ponedeljka nema baleta, a najviše sam volela petak, jer nakon što završimo uveče, čim ustanem ujutro ponovo imam balet - priseća se Anđela.

Završetak baletskog školovanja, Anđela je krunisala maturskim koncertom, za koji kaže da je bio najveći izazov sa kojim se suočila, te da ga je vredno spremala tri meseca. Noseći glavnu ulogu u baletu "Silfid", ova mlada balerina uspešno je dočarala nežnu i krhku šumsku vilu, sigurnim i snažnim pokretima.

- Da bih mogla da iznesem ulogu, moram da se uživim u lik, a u tome mi najviše pomaže priča. Ovde se radnja odvija u Škotskoj, gde je princ u snu video šumsku vilu, a kada se probudio, ona je nestala. Ubrzo je trebalo da odabere nevestu i da se oženi, ali on je nastavio da traga za vilom, iako su ga svi ubeđivali da izmišlja i da ona nije stvarna. Na kraju, u drugom delu predstave, on se susreo sa njom i taj trenutak je bio najvažniji u celoj izvedbi, to čekanje da se njegov san ostvari - objašnjava Anđela.

Osim prema baletu, Anđela veliku ljubav gaji i prema prirodnim naukama, te je pohađajući Osnovnu školu "Sonja Marinković" osvajala nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i biologije. Zbog toga će njen izbor u nastavku školovanja biti prirodno-matematički smer u Gimnaziji, dok će svoje baletanke "okačiti o klin".

- Drago mi je što sam završila Osnovnu baletsku školu, ali se prosto nisam opredelila za to da nastavim i srednju. Volim matematiku, fiziku i biologiju i volela bih više vremena da posvetim ovim upravo ovim naukama - zaključuje Anđela.

USPESI

Osnovna škola "Sonja Marinković"

3. razred

 • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz matematike.

4. razred

 • Pohvalnica na opštinskom takmičenju iz matematike;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz matematike.

5. razred

 • Pohvalnica na opštinskom takmičenju iz matematike;
 • Pohvalnica na okružnom takmičenju iz matematike;
 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije.

6. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz fizike.

7. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Treće mesto na opšinskom takmičenju iz fizike;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz fizike.

Osnovna baletska škola "Raičević"

2017. godine

 • Treća nagrada na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije;
 • Treća nagrada na Festivalu baletskih škola Srbije.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2203
Povezane teme
oš sonja marinković baletska škola raičević oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.