Istorijska tribina: Najranija istorija subotičkih Srba

Otvoreni univerzitet

Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje okuplja mnoge srpske porodice koje vekovima prebivaju u ovom gradu i sve one koji poštuju srpsku zavičajnu istoriju Subotice, odlučilo je da, nakon rasvetljavanja ličnosti cara Jovana Nenada i Arsenija Čarnojevića, započne ciklus tribina posvećenih istorijskom trajanju Srba u Subotici.

Prva u nizu takvih tribina je "Najranija istorija subotičkih Srba" koja će dati odgovor na pitanja kada se Srbi prvi put javljaju u istoriji grada, ko su oni bili, čime su sa bavili i kakav je bio njihov doprinos razvoju Subotice u periodu od 16. do početka 19. veka.

Na ovo putovanje kroz vekove povešće nas, Subotičanima dobro poznato lice, profesor Zoran Veljanović, istoričar, arhivski savetnik, kustos i nekadašnji direktor subotičkog Istorijskog arhiva, a danas zamenik direktora Muzeja Vojvodine i rukovodilac odeljenja "Muzej Prisajedinjenja 1918" u Novom Sadu.

Pozivamo sugrađane da dođu i da zajedno saznamo malo poznate činjenice o Srbima u Subotici, da bismo se bolje upoznali i razumeli i nastavili da zajedno unapređujemo naš grad.

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.