Promocija knjige pesama: Hteo sam reći

Otvoreni univerzitet

U ORGANIZACIJI ZAVIČAJNE ZAJEDNICE "REPUBLIKA SRPSKA" IZ SUBOTICE, U ČETVRTAK 25.04 SA POČETKOM U 19 ČASOVA U SVEČANOJ SALI BR. 213 OTVORENOG UNIVERZITETA U SUBOTICI ODRŽAĆE SE PROMOCIJA KNJIGE AUTORA ĐORĐA KURIDŽE.

O AUTORU:

Kuridža je poeziju počeo da piše krajem 90-ih godina prošlog veka i zbirka „Hteo sam reći“ je njegovo prvo objavljeno delo.
Inženjer građevine po struci,preduzetnik i dugogodišnji predsednik zavičajnog udruženja Srba poreklom iz Bosne i Hercegovine "Petar Kočić", ali i veliki humanista za koju oblast je 2018. godine dobio i prestižnu "Oktobarsku nagradu"opštine Apatin.

Čovek pun životne energije i želje za očuvanjem tradicija zavičaja uspeo je između ostalog i da dugogodišnjim napornim istraživanjem "razgrana" porodično stablo Kuridža i na taj način poveže sve Kuridže sveta.

Sa ponosom ističe svoje poreklo, i svoj zavičaj, kojem su posvećene i pesme u njegovoj zbirci.

Knjiga ima četiri poglavlja, tj ciklusa pesama i liči na seriju pesničkih slika u kojima je njen autor pokušao da izlista svoj život.U ovim poglavljima sabrano je 40-ak pesama, koje, po Predgovoru „poput Dunava teku kroz pesnikovu valovitu biografiju i svojim sećalačkim pričicama o majci, detinjstvu, odrastanju, prijateljstvu, dilemama, prolaznosti, šaputanju, ćutanju... sklapaju dramatiku vremenskih obrisa romaneksne piščeve (auto)biografije“ i kroz koje je pisac nastojao „da što slikovitije i sugestivnije ispriča one, po njemu, najvažnije scene iz svog života, a da pri tom „sakrije“ reči koje ne treba reći, pogotovo onima koji te ne vole, koji tragično ne razumeju smisao reči „ljubav“.

Pored samog autora književno veče uveličaće i recitatori, đaci gimnazije "Nikola Tesla"iz Apatina:
*Nikolina Grozdanić
*Mina Majstorović
*Vasilije Zorić

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.