Komentara: 0
Pregleda: 220

LÉTEZIK-E SZABAD AKARAT? ELŐADÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

23. februar 2024. u 17:30 časova
UG "Klara i Rosa" Više detalja

Február 23-án 17.30-tól Bernát László filozófus a Klára és Róza című művében (Petefi Sándor 15.) beszél a szabad akaratról. A rendezvény elején László tart egy rövid bemutatót, majd a közelmúltban megjelent könyvéről beszélgetünk. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz.

Az előadás és a könyv témája a szabad akarat. Létezik-e vagy sem? Vajon az ember lehet-e igazán ura a saját cselekedeteinek?

Bernáth László filozófus, etikával és metafizikával foglalkozik.

.

“Mielőtt elkezdtem filozófiát tanulni, naivan azt gondoltam: nyilvánvaló, hogy rendelkezünk szabad akarattal és mindenki hisz a szabad akarat létezésében. Miután elkezdtem filozófiát tanulni, hamar világossá vált: nem mindenki osztja a szabad akarat létezésébe vetett hitemet. Még később (alaposan beleásván magam a megfelelő irodalomba) rá kellett eszmélnem: a filozófusok és tudósok közül alig vannak, akik abban az értelemben hisznek az akarat szabadságában, mint én. Majd, néhány éve ért a sokk. Meghívtak egy podcast-beszélgetésre, melyen a szabad akarat problémája volt a terítéken. Nem túlzok és nem színezem ki a sztorit: beszélgetőtársaim nem hitték el, hogy filozófus létemre + a tudományos eredmények ismeretében, komolyan és őszintén védelmezem azt a “teljességgel abszurd” nézetet, mely szerint az akaratunk irányát képesek vagyunk MI MAGUNK megszabni, és azt NEM a körülmények és örökölt tulajdonságaink összjátéka határozza meg. Mintha csak azt gondolták volna, hogy csak a vita kedvéért állítok efféle képtelenséget… E könyvben azt vizsgálom, vajon jók-e vagy rosszak azok a filozófiai és tudományos érvek, melyek jószerével mindenkit meggyőztek az akaratszabadság hiányáról. Amellett érvelek: minden látszat ellenére, a szabad akaratba vetett hitnek különleges státusza van – minden híreszteléssel szemben, a legracionálisabb álláspontok közé tartozik. „A filozófia sokak szerint halott. Ennek oka, hogy a filozófia nem teljesítette be azt a küldetését, hogy a világgal kapcsolatos legalapvetőbb kérdésekre jól megalapozott, minden, kellően racionális és tájékozott ember számára elfogadható válaszokat adjon. Sikertelensége éles kontrasztban áll azzal, hogy nagyon úgy látszik, a tudományok – és különösen a természettudományok – viszont sikert sikerre halmoznak a valóság feltérképezésében. Ezért aztán a filozófia halálhírét terjesztők a filozófusokat lecserélnék természettudósokra, hiszen a filozófiai problémák megoldásának a kulcsát sem a filozófusoktól, e holt kultusz papjaitól, hanem a természettudományok különböző ágainak művelőitől érdemes várni.”

Bernáth László: Létezik-e szabad akarat?

A program magyar nyelven zajlik, a belépés ingyenes.

LÉTEZIK-E SZABAD AKARAT? ELŐADÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.