Pannon Bazaar - festival lokalne kulture i organskih proizvođača

Velika terasa (Palić)

PANNON BAZAAR , trodnevni festival lokalne kulture i organskih proizvođača održaće se u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija od 21. jula do 23. jula 2019. godine na Velikoj terasi na Paliću.

Tokom tri festivalska dana očekuje nas bogat program ispunjen radionicama, koncertima, performansima i sajmom lokalnih proizvođača. Zadatak ovog trodnevnog događaja je da predstavi lokalne kulturne delatnike i njihove programe, kao i male lokalne proizvođače organskih proizvoda ali i kreativne preduzetnike, da poveže učesnike te podstakne na saradnju, kao i da obogati kulturnu ponudu Palića. Učešće na svim programima je besplatno.

Program:

21.jul 2019.

17h - Svečano otvaranje Festivala
17h -Performans
17h -20h - Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić)
23h –Pannon Session: ETNOKOR (dvorište Bioskopa Abazija)

22. jul 2019.

17h -18.30 -Radionica Telo kao instrument
17h -20h – Sajam lokalnih proizvođača(Velika terasa, Palić)
19.30h - Performans
23h – Pannon express : Gyass band (dvorište Bioskopa Abazija)

23.jul

16h-19h – Radionica pustovanja (Velika terasa, Palić )
17h-20h – Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić)
23h - TRANSPANNON ETNO MUSIC NIGHT (dvorište Bioskopa Abazija)

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše lokalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat će uskoro iznedriti Mađarski kulturni centar na Paliću, buduće mesto susreta i razmena ideja, mesto u kome će se pružati podrška lokalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.

Učesnici na Sajmu lokalnih proizvođača: Posa Oil - Proizvodnja hladno presovanih, nerafinisanih ulja, Evetke wear, Sandry Art, Bizarni cimet -Bedž Up your life!, Its MANTRA, Kinga handmade soaps, The spirit of Schultz, Amštad vina, Symposion, Lévay Szófia, Berényi családi gazdaság / Porodično gazdinstvo Berenji, Pivara Patuljak, Poljoprivredno gazdinstvo Emil Kenjereš (sirevi), Rubicon kafa, musetrap design, Bajkovija, Avis Horseshoe, Erika Ficsor

Pannon Session: ETNOKOR održaće se u nedelju 21. jula 2019. godine u dvorištu Bioskopa Abazija sa početkom u 23 časa. U svom umetničkom izrazu, Etnokor spaja elemente srpske i mađarske nacionalne kulture te u fuziji sa savremenim izrazom donosi autentični vojvođanski zvuk. Etnokor čine: Miroslav Jovančić, Brašnjo Antal, Palfi Ervin i Bakoš Arpad. Ulaz je slobodan.

Radionica Telo kao instrument održaće se ispred Velike terase na Paliću u ponedeljak 22.jula 2019. godine sa početkom u 17 časova. Učešće je besplatno ali je neophodno rezervisati svoje mesto putem mejla .  Telesne perkusije (body percussion) su umetnost sviranja po sopstvenom tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Koristeći specifične pokrete, body percussion utiče na jačanje tela, reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz naše okoline. Takođe, body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tela kroz ovu veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja. Voditelj radionice je Marko Dinjaški, voditelj brojnih radionica, performer i član sastava ,,Alice in WonderBand,,.

Koncert Pannon express: Gyass band održaće se u ponedeljak 22. jula 2019. godine od 23 časa u dvorištu Bioskopa Abazija. U sastavu Gyass band su tri rođena brata Kurina, Mihael ( cimablo i gitara), Janoš ( klavir, viola) i Ferenc( kontrabas, bas-gitara). U sastavu benda je još i Goran Evetović koji će nastupiti na bubnjevima. Gyass na romskom jeziku znači kretanje. Bend je nastupao u  Nemačkoj,Mađarskoj,Hrvatskoj,Sloveniji kao i na brojnim festivalima  kao što su Exit, Sziget, Etno fest...
Sarađivali su sa brojnim izvođačima kao što su Šaban Bajramovic, Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Bajaga, Đorde Balašević, Zvonko Bogdan, Roby Lakatos , Lajko Felix, Gipsy Filharmonija Budimpešta, Orkestar Sveti Đorđe.  Ulaz je slobodan.

Radionica pustovanja će se održati u utorak 23. jula 2019. godine sa početkom od 16  časova u Muzičkom paviljonu na Paliću. Radionicu vodi Sofija Levai (Lévay Szófia), kreativka i studentkinja na vaspitačkom smeru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Sofija se bavi pustovanjem već 20 godina ali je zainteresovana i za edukaciju dece predškolskog uzrasta u oblasti tradicionalnih igraonica te je sertifikat za voditelja tradicionalnih igraonica stekla prošle godine u Budimpešti a od ove godine je i sertifikovani voditelj narodnih igraonica. Radionica će se održati na srpskom i mađarskom jeziku i namenjena je svim zainteresovanima bez obzira na godine.  Učešće je besplatno ali je neophodno rezervisati svoje mesto putem mejla

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.