Komentara: 2
Pregleda: 791

Plesna predstava „ŽIVKA“

21. januar 2023. u 20:00 časova
Narodno pozorište (Scena Jadran)

O predstavi

„Živka“ je plesna predstava osmišljena da kroz priču u okviru koje se kombinuju tradicionalni ples, savremeni pokret, scenske borbe, pesma i dramatizacija, uz aranžiranu i komponovanu muziku prikaže položaj žene u strogo patrijarhalnom vremenu i priču o nesrećnoj ljubavi, koja je opevana u tradicionalnoj pesmi „Udade se Živka Sirinićka“.

Kako bi se prikazalo stanje i pozicija žene, Živka, iako predstava nosi njeno ime, nije ni protagonista ni heroj. Ona postaje objekat oko kog se odvija priča i čijom sudbinom upravljaju drugi.

Koristeći se jezikom folklora želeli smo da preispitamo i prikažemo na sceni kakva je sudbina žene u palanačkoj sredini. Da li je Živka imala mogućnost izbora, da li je ona tu mogućnost sama sebi oduzela i koliki je uticaj patrijarhalnog društva, odnosno da li je „sistem“ pobedio slobodu unutar nas samih?!

Projekat plesne predstave „Živka“ je realizovan u sklopu programskog luka Heroine, Evropske prestonice kulture NS2022 i do sada prikazan ne etno samitu TradicijaNova u Beogradu, kao i Temerinu, Novom Sadu i Vrdniku.

Projektni tim
Autor i koreograf – Darko Stantić
Aranžer/kompozitor – Fran Pogrmilović
Vokalni pedagog – Jovana Nedeljković
Kostimograf – Đorđe Baščarević
Saradnik za koreografiju – Anđelko Đukić
Scenski pokret – Igor Greksa
Dizajn svetla – Marin Jaramazović
Konsultant za režiju – Simo Đukić

Predstava je posvećena svim ženama, ne u prošlosti ili sadašnjosti, već u vremenu koje teče u večnost. Prvo izvođenje u 2023. godini će biti u subotu, 21. januara u 20h u Narodnom Pozorištu u Subotici.

Plesna predstava „ŽIVKA“
Plesna predstava „ŽIVKA“
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.