Komentara: 0
Pregleda: 857

Studenti glume igraju na Letnjoj pozornici za Boška Gugletu

19. avgust 2021. u 21:00 časova
Letnja pozornica

Predstava "Сербус-EVROPEIKUS", Zorana Kostića je ispitna predstava studenata treće godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. Elene Trepetove Kostić.

Predstava će se odigrati 19.8.2021. u 21h na Letnjoj pozornici na Paliću, humanitarnog je karaktera i sav prihod biće usmeren za lečenje Boška Guglete.

Boško Gugleta rođen 14.01.2021. kao zdrava beba. Kada je imao 3 meseca, njegovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu. Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su rezultate kojih su se bojali. Nažalost, njegova dijagnoza je SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1).

Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Sa svoja 4 meseca života, Boško, hrabra beba, počinje svoju borbu za život. Lečenje koje se pokazalo kao izrazito uspešno i koje je glavni cilj naše borbe jeste genska terapija Zolgensma. Ova savremena terapija, odobrena 2019. godine, trenutno je najskuplja na svetu i nedostižna je običnom čoveku.

 

O PREDSTAVI:

Ova tragikomedija prati junake srpske istorije i epike u borbi protiv predstavnika globalističkog svijeta. Radnja počinje u muzeju voštanih figura gdje su srpski velikani prinuđeni da učine ono nemoguće ukoliko žele da uđu u elitnu evropsku zajednicu istorijskih besmrtnika.

Na raspolaganju imaju samo jednu noć u toku koje neko od njih mora pronaći globalističkog supervizora, fetišizirano i faktički nedodirljivo božanstvo. Od njega dobiti ili ne dobiti sudbinsku potvrdu o dostojnosti; odlučuje se dalja sudbina srpskih velikana. Komisija će ih ili primiti u elitnu evropsku zajednicu, ili će, nje nedostojni, biti pretopljeni u visokoj peći civilizacijskog zaborava.

Svjesni važnosti trenutka, voštane figure na noćno putovanje po potvrdu šalju svog najmlađeg sabrata – hajduka Malog Radojicu, računajući na njegovu okretnost, hrabrost i snalažljivost. Hajdukova noćna misija kroz šest slika punih iskušenja, zamki i opasnih prepreka, do samog kraja će u neizvjesnosti držati i junake i gledaoce ove predstave, a mnoge i nakon toga.

Ulaznice će biti dobrovoljan prilog koji će se stavljati u kutiju na ulazu Letnje pozornice na Paliću, da svako doprinese koliko može, i punim srcem pogleda predstavu.

Pozivamo sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos. Svaka pomoć znači novu nadu da ovo dete nastavi svoj život kao zdrav dečak. Da i Boško pobedi SMA! Svi za Boška! 

1032 na 3030

Studenti glume igraju na Letnjoj pozornici za Boška Gugletu
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.