Komentara: 0
Pregleda: 174

Istorijska tribina "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe"

15. oktobar 2021. u 19:00 časova
Bunjevačka matica

У петак, 15. октобра, у свечаној сали Палате Манојловић (Буњевачке матице), на адреси Корзо 8, одржаће се историјска трибина др Бориса Стојковског, професора Универзитета у Новом Саду, на тему "Срби у Угарској пре Велике сеобе" у организацији Удружења Срба Суботице "Арсеније Чарнојевић" и Архива Војводине.

професор Стојковски ће, као је дан од наших најеминентнијих стручњака за средњовековну историју, предочити публици историјске чињенице о трајању српског народа на панонском простору средњовековне Краљевине Угарске, од првих векова њеног постојања, до периода грчевите борбе народа ових простора да одоле турској најезди у 15. и 16. веку. 

Популарно је мишљење да је српски народ дошао на просторе северно од Саве и Дунава у Великој сеоби Срба 1690. године, што не одговара историјској истини, а серијал трибина који започиње у нашем граду ће упознати љубитеље историје широм Србије са научним сазнањима о животу српског народа на овом простору вековима пре сеобе.

Трибина се реализује у сарадњи са Архивом Војводине из Новог Сада, па ће на њој бити представљена и вредна публикација ове установе културе - "Пут докумената", аутора Зорана Стевановића и Весне Башић. Књига сведочи о најстарјијим документима које чува покрајински архив, о њиховом пореклу, проналажењу, стручној обради и начину чувања.

Улаз је слободан, моле се посетиоци да поштују мере заштите од корона вируса (да носе заштитне маске и не посећују трибину уколико имају неке од симптома болести)

Istorijska tribina "Srbi u Ugarskoj pre Velike seobe"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.