Besplatna Docker radionica za programere

Infostud Hub

U Startit Centru Subotica će u utorak, 12. februara, biti održana besplatna Docker radionica u periodu od 10 do 16 časova. Radionicu vodi Igor Spasić, iz zajednice Heapspace.

Docker je platforma koja omogućava lako izvršavanje i izolovanje aplikacija u kontejnere. Kontejneri ne sadrže operativni sistem, već samu aplikaciju, njene konfiguracijske fajlove i biblioteke i tako imaju prednost u odnosu na klasičnu hardversku virtuelizaciju. Omogućavaju da se aplikacije izvršavaju na isti način na više različitih platformi i budu izolovane od sistema. Na taj način se olakšava njihovo pakovanje i distribucija. Korišćenjem Dockera lakše se ostvaruje kontinualna integracija, implementiraju se mikroservisi svaki u zasebni kontejner, i potencijalno povećava bezbednost sistema.

Na ovoj radionici neće biti puno priče o samom nastanku Dockera već će se predavanje odmah fokusirati na praktično korišćenje ove platforme po sledećim tačkama:

Docker basics
Building images
Debugging containers
Compose
Networking
Volumes
Example — showcase
Na radionicu će biti primljeno između 10 i 15 učesnika, a svi moraju imati svoj prenosivi računar i instalirane sledeće aplikacije pre radionice:

docker
docker-compose
Git
Text-editor
Browser
MongoDB client like Robo3T (opcionalno)
Kako bi primljeni kandidati proverili da li je Docker uspešno instaliran, mogu pratiti uputstvo iz ovog fajla.

O predavaču
Radionicu organizuje Heapspace zajednica koja od 2004. godine radi na razvoju lokalne i regionalne tehnološke scene. Kroz saradnju sa ostalim akterima na tržištu kreiraju povoljno okruženje za edukaciju, razmenu znanja i razvoj biznisa. Pod njihovim autorstvom organizovano je preko 100 događaja. Ove godine organizuju peto izdanje jedne od najvećih tehnološki konferencija na Balkanu.

Prijave
Radionica je besplatna, ali su zbog ograničenog mesta prijave obavezne putem ovog linka : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSee3Zf2uY-yyaIVtyVkhEnIF_SVvMu5Dzm18OaTasYr-LpgoQ/viewform

Radionica će biti održana u Startit Centru Subotica (Korzo broj 1, drugi sprat), 12. februara sa početkom u 10 časova.

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.