Predavanje: Zdravstveno bezbedna hrana

Gerontološki centar

Predavanje pod nazivom ,,Zdravstveno bezbedna hrana,,  održaće se u okviru projekta ,,Colourful Cooperation,, koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Gerontološkom centru Subotica - Dom Dudova šuma u ponedeljak 10. juna 2019. godine sa početkom u 16 časova. Predavanje će održati Prim.mr.dr med Liljana Sokolova.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

Svako ima pravo na standard života koji obezbeđuje zdravlje i blagostanje, njegovo i njegove porodice, uključujući hranu, odeću, stan, lekarsku negu i potrebne socijalne službe.

Hrana je svaka supstanca ili proizvod, prerađena, delimično prerađena ili neprerađena, a namenjena je za ishranu ljudi. Hrana je i piće, guma za žvakanje, kao i bilo koja supstanca namenski dodata hrani tokom pripreme, obrade ili proizvodnje. Hrana je i voda za piće.

Sigurnost hrane (Food security) - postoji kada svi ljudi, u svako vreme, imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnoj količini, BEZBEDNE I KVALITETNE hrane, za zadovoljenje njihovih potreba u ishrani i po njihovom izboru. Pod kvalitetom hrane u širem smislu, podrazumeva se bezbednost hrane (bakteriološka i parazitološka ispravnost, prisutnost štetnih materija, organoleptička ispravnost) i kvalitet u užem smislu pod kojim se podrazumevaju hemijske i fizičke i organoleptičke osobine.

Ako je u poljoprivredi 20. vek obeležen povećanjem proizvodnje, 21. vek će, sudeći po početku, u  oblasti proizvodnje hrane biti VEK POVEĆANJA BEZBEDNOSTI I ODGOVORNOSTI. Odgovornost  za bezbednost hrane i kvalitet imaju: državni organi, proizvođači i potrošači.

Da li je hrana sada manje bezbedna nego pre?

Prim.mr.dr Liljana Sokolova je doktor medicine, specijalista higijene, magistar zaštite životne sredine, pred odbranom doktorata iz oblasti Narodnog zdravlja, tema iz ishrane.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

 

Élelmiszer-biztonság – előadás

 

Az Élelmiszer-biztonság elnevezésű előadás az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország-Szerbia Program által finanszírozott Colourful Cooperation elnevézű projekt keretein belül kerül megvalósításra, a Szabadkai Gerontológiai Központ – Kiserdei Otthonában, 2019 június 10-én, hétfőn 16 órától. Az előadást dr. Liljana Sokolova, környezetvédelmi szakember tartja.

 

A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Mindenkinek joga van egyfajta biztonságot teremtő életszínvonalhoz, ami megfelelő módon biztosítja egészségét, illetve saját és egész családja jólétét, beleértve az optimális táplálkozást, öltözködést, lakhatást, az orvosi ellátást és a szükséges szociális szolgáltatásokat.

 

Az élelmiszer emberi fogyasztásra szánt illetve alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyag vagy termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz, a rágógumi és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet az előállítás, feldolgozás illetve kezelés során szándékosan a termékhez adnak.

 

Élelmiszer-biztonság (Food security): annak biztosítása a termelés, az élelmiszer-előállítás, a tárolás és forgalomba hozatal teljes folyamatában, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a végső fogyasztó egészségét, ha azt a rendeltetési célnak megfelelően készíti el és fogyasztja.

Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is prioritást élvez. Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. A lakosság jelentős részét aggasztják az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozók és vegyi anyagok, beleértve a növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat. Mások az új technológiák eredményeitől tartanak, és különös aggodalommal követik a genetikailag módosított élelmiszerek piacra kerülését.

Míg a 20. század mezőgazdaságának területén a túltermelés volt a jellemző, addig a 21. században, a kezdetektől a legfontosabb az élelmiszer-biztonság megteremtése. A haszon-kár elemzések sorozata befolyásolja az élelmiszer-biztonságot a termőföldtől az asztalig, azonban ez egy racionális folyamat, amelyben alapvető fontosságú a tudatosság, a felelősség és a bizalom, amely vontakozik mind az állami hatóságokra, mind pedig a termelőkre és a fogyasztókra egyaránt.

 

Mindannyiunkban felmerül a kérdés, napjainkban sokkal kevésbé biztonságosak az élelmiszerek, mint korábban?

 

Dr. Liljana Sokolova az orvostudományok doktora, mesterszakos higiéniai és környezetvédelmi szakember, továbbá népegészségügyből, azon belül is táplálkozástanból doktorált.

 

A Colourful Cooperation projekt a programterületen a kulturális turizmus fellendítését tűzte ki célul. A projekt célja egy a magyar-szerb határtérséget (a DKMT Eurorégióhoz tartozó Bács-Kiskun és Csongrád megye, valamint Vajdaság Autonóm Tartomány) átfogó kulturális stratégia kidolgozása, online magyar-szerb nyelvű információs és hírközpont kialakítása, a szerb kultúra központjának kialakítása Mórahalmon, a magyar kultúra központjának kialakítása Palicson, valamint Újvidék, mint Európa jövőbeni kulturális fővárosának és környékének integrálása a magyar-szerb határtérség kulturális – turisztikai életébe. A Projekt részeként az újonnan létesített kulturális központok és újvidéki kiállítások, kulturális programok és kreatív műhelyek nagy számának ad majd helyet. A különböző népcsoportok tagjai ezeken a rendezvényeken megismerhetik egymás kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és művészeit. A projekt ezenfelül részletes kulturális és idegenforgalmi információkkal és célzott hírkampányokkal segíti elő a magyar–szerb határtérségen belüli kulturális együttműködés és idegenforgalom fejlődését.

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014–2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének az előcsatlakozási eszközbe (IPA) tartozó egyik kezdeményezése.

 

 

 

 

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.