Komentara: 17
Pregleda: 8348

Usvojena nova odluka o grobljima

25.03.2016. u 12:47h
Izvor: RTV
Subotičko Gradsko veće usvojilo je juče novu Odluku o sahranjivanju i grobljima, nakon što je Ustavni sud pojedine odredbe ranije odluke proglasio nezakonitim.
Usvojena nova odluka o grobljima

Kako se navodi u tekstu odluke upućenom Skupštini grada na donošenje, sve delatnosti u vezi sahranjivanja i održavanja grobalja obavljaće Javno komunalno preduzeće “Pogrebno”, dok će poslove prevoza posmrtnih ostataka moći da obavljaju i privatna preduzeća.

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je nedavno kao nezakonite pojedine odredbe Odluke o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća nisu u saglasnosti sa zakonom.

Kako je navedeno u odluci Suda, na osnovu podnete inicijatije za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Na osnovu toga, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić je u izjavi za RTV da su skoro četiri godine privatna pogrebna preduzeća u Subotici obavljala ceremonijale sahranjivanja, iako na to nisu imali pravo.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 8348

Povezane vesti

Povezane teme

jkp pogrebno

sahranjivanje

groblja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.