Komentara: 22
Pregleda: 3887

U Subotici najviše korisnika Narodnog kazana

01.04.2015. u 13:19h
Izvor: Subotičke novine
Kuvane obroke Narodne kuhinje trenutno prima 1.100 korisnika u stanju socijalne potrebe, za šta se izdvaja u ovoj godini oko 23 miliona dinara. Broj onih koji traže da se uključe u taj Program, duplo je veći.
U Subotici najviše korisnika Narodnog kazana

Kuvani obroci Narodne kuhinje subotičkog Crvenog krsta dele se građanima na 17 punktova u mesnim zajednicama i prima ih 920 ljudi, dok se na mesečnom nivou u 13 ruralnih mesnih zajednica istovremeno deli 180 paketa hrane.  Za većinu sugrađana koji svakoga dana uzimaju kuvani obrok, to je i jedino kuvano jelo u toku dana, a sve više dece, uzrasta od dve do dvanaest godina je na kazanu Narodne kuhinje. Mesne zajednice u kojima su procentualno deca najviše zastupljena u korišćenju kuvanih ručkova su mesna zajednica Zorka i naselje Čantavir.

Eržebet Kukla, sedamdesetšestogodišnja sugrađanka deli obroke u mesnoj zajednici Zorka.  Svakog dana provede na tom poslu oko tri sata, ne bi li podelila oko 80 ručkova. Kaže da joj je, iako za uzvrat prima samo paket hrane, to velika pomoć, obzirom da je u penziji, koja iznosi samo devet hiljada dinara.

-  Penzija mi je jedino primanje.  Radim ovde kako bih dopunila svoj budžet, jer je penzija mala da podmiri sve režijske troškove.  Već četiri godine radim ovaj posao, a korisnici koji dolaze po ručak, hvale obroke kako su kvalitetniji i raznovrsniji nego ranije — ispričala nam je Kukla. Pored nje, na ovom punktu ručak deli i Elvira Kozma, koja je i sama korisnik Narodne kuhinje. Elvira svakog dana nosi tri porcije, za sebe i dvoje dece. Nezaposlena je, a njoj i deci kuvani obrok mnogo znači.

Korisnici zadovoljni kvalitetom obroka

Na punktu u mesnoj zajednici Zorka, zatekli smo građane razne dobi kako dolaze po svoj ručak, a među njima i majke sa jednim ili dvoje dece koji su strpljivo čekali da prime svoje sledovanje. Jedna od njih je i Gabrijela Pišpek, (23 godine) iz Subotice, majka dvoje dece uzrasta od tri i četiri godine.  Gabrijela sa ovog punkta nosi svakodnevno četiri porcije.

— Ne radimo ni muž ni ja, ranije sam dobijala dva, a sada su mi povećali sledovanje za još dva ručka. Srećna sam sam što i ovo dobijam, posebno što to mnogo znači za moju decu, jer često dobijemo i bogatiji obrok za njih poput kroasana, peciva i slično — ispričala nam je naša sugrađanka.

Elvira Đerfi dolazi po obrok već dvadesetak godina, ima tri člana domaćinstva i kuvani obrok joj veoma mnogo znači, jer je nezaposlena.  Kaže da je obrok svakog dana drugačiji i da je osoblje u mesnoj zajednici koje deli ručak izuzetno ljubazno i puno razumevanja.

U Subotici najviše korisnika Narodnog kazana

Crveni krst: Duplo više zahteva

Miodrag Varo, samostalni stručni saradnik iz subotičkog Crvenog krsta koji vodi program Narodne kuhinje, svakodnevno se bavi i povratnim informacijama sa terena i kaže da je zadovoljan što korisnici nemaju primedbe na obroke koje uzimaju.

- U mesnoj zajednici Zorka i naselju Čantavir ima najviše korisnika kuvanih obroka Narodne kuhinje sa decom. Zorka je jedna od najvećih mesnih zajednica u gradu i trenutno sa 83 obroka, koliko se deli na ovom distributivnom punktu, 28 su za decu između 2 i 14 godina. U Čantaviru za decu u ovom uzrastu trenutno se dele kuvani ručkovi za njih 22 — rekao je Varo.

U odnosu na prošlu godinu, broj korisnika Narodne kuhinje se nije menjao, što znači da se ostalo na cifri od 1.100, a i dece u odnosu na lane, ima u istom procentu zastupljenosti odnosno, njih je 174 - oro u uzrastu od 2 do 14 godine.

- Nezvanično, postoji preko dve i po hiljade zahteva podnesenih za korišćenje usluga Narodne kuhinje.  Tehnički bi naš Program Narodne kuhinje mogao da podnese taj teret, ali za sada, obzirom da je godina počela ekonomski teško i da je bilo pitanje da li će se uopšte i ostati na cifri od 1.100 korisnika ili će se taj broj čak smanjiti, možemo biti zadovoljni situacijom — objašnjava Varo.

U Crvenom krstu tvrde i da je tačno da je mnogim korisnicima kuvani obrok i jedini u toku dana i zato nastoje da jela budu raznovrsnija, pa se obilaze donatori, preduzeća i fizička lica, u nastojanju da se dobije još namirnica koje bi obroke učinile bogatijim, u čemu se za sada delom i uspeva.  Meso i njegove prerađevine u ručku zastupljeni su tri puta nedeljno, svaki treći dan zbog dece obroci se obogaćuju raznim pecivima, kroasanima, a pre izvesnog vremena organizovana je i veća podela mleka i sirnih namaza, što će u tom ili sličnom navratu biti ponovljeno i pred Uskršnje praznike, tvrde u ovoj organizaciji.

U okviru Programa Narodne kuhinje deli se i oko 180 paketa hrane, u 13 mesnih zajednica. U Mišićevu ih prima pet korisnika, u Tavankutu devet, Verušiću deset, a to su mesne zajednice gde nije toliko izražena potreba za kuvanim obrokom.  Paketi sadrže prehrambene artikle srazmerne potrebama jedne osobe za mesec dana. Korisnici na mesečnom nivou dobiju kilogram brašna, šećera, testeninu, so, začin, ulje, konzerve povrća, mesnih prerađevina, paštete i slično, a ovi paketi zajedno sa kuvanim obrocima čine Program Narodne kuhinje.

Grad: Više novca za Narodnu kuhinju

U lokalnoj samoupravi kažu, da su upoznati sa činjenicom da su potrebe za korišćenjem kuvanih obroka Narodne kuhinje veće, te da postoji načelna saglasnost da se izdvoje dodatna novčana sredstva za ove potrebe.

- Prošle godine smo iz budžeta za Program Narodne kuhinje izdvojili 20 miliona dinara, za 1.100 korisnika. Ove godine je za isti broj korisnika izdvojeno nešto malo više novca, 23 miliona dinara.  Plan je da se u skorije vreme rebalansom taj iznos poveća za još dva do tri miliona dinara, kako bi broj korisnika ostao nesmanjen.  Ekonomska situacija je teška, pa ćemo se truditi da bar na ovaj način Program pomognemo još više, a to bi značilo povećanje od 20 odsto nominalno u 2015 - oj u odnosu na prošlu godinu - rekao je Milimir Vujadinović, član gradskog Veća zadužen za oblast socijalne zaštite. Dodao je da je subotički Crveni krst lokalnoj samoupravi ranije dostavio predlog, da se broj korisnika poveća na oko 1.500, ali da je za sada jedini vid pomoći moguć kroz izdvajanje dodatnih novčanih sredstava za ovaj Program, obzirom da su se cene životnih namirnica od kojih se pripremaju kuvani obroci u međuvremenu povećale.

Centar za socijalni rad: Pravo na obrok procenjuju stručna lica

U subotičkom Centru za socijalni rad kažu, da pravo na besplatan obrok Narodne kuhinje imaju lica koja su korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć kao i druga lica u stanju socijalne potrebe.

— Postupak spremanja i podele besplatnih obroka Narodne kuhinje organizuje i sprovodi Crveni krst, odnosno druga pravna i fizička lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje tih poslova. Pravo na besplatan obrok priznaje se na osnovu kriterijuma koje utvrđuje Centar za socijalni rad , a na osnovu predloga stručnih radnika ustanove i inicijative mesnih zajednica. Crveni krst je dužan da mesečno izveštava Centar za socijalni rad o korišćenju prava na besplatan obrok — kažu u Centru za socijalni rad.

Program Narodne kuhinje Crvenog krsta završava se krajem juna, kada zbog velikih vrućina prestaje kuvanje obroka, a u zamenu se dele paketi hrane sa prehrambenim artiklima, srazmerni potrebama za dva letnja meseca, jul i avgust.

U Subotici više kuvanih obroka

Iako neki gradovi u Vojvodini imaju veći broj stanovnika od Subotice, prema podacima Crvenog krsta, prednjačimo u odnosu na broj korisnika kuvanog obroka Narodne kuhinje.  U Novom Sadu, primera radi, Crveni krst kuva 650 obroka, ali su tamo drugi vidovi socijalne pomoći daleko više zastupljeni, poput novčane pomoći i drugih. U Bačkoj Topoli priprema se oko 800 obroka, ali taj grad uključuje i korisnike iz Feketića i Lovćenca.  Generalno, u Srbiji prema najnovijim podacima, u odnosu na prošlu godinu, od 20 do 30 odsto više ljudi traži pomoć Narodne kuhinje.

Spiskovi korisnika pod lupom?

U lokalnoj samoupravi, kako saznajemo, ove sedmice je održan sastanak predstavnika grada i Centra za socijalni rad, gde su razmatrani spiskovi po kojima se radi procedura za dobijanje prava na korišćenje kuvanih obroka Narodne kuhinje. Kako su nam potvrdili u lokalnoj samoupravi, ova aktivnost se sprovodi kako bi se još detaljnije razmotrile potrebe za ovim obrocima i otklonili eventualni nedostaci u spiskovima, jer je uočeno da recimo, neki korisnici dolaze po ručkove samo određenim danima, a na spisku su za svaki i slično

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 3887

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

narodna kuhinja

socijalna pomoć

besplatni obrok

socijalno ugroženi građani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.