Komentara: 11
Pregleda: 4177
Foto

Tribina i izložba u susret Zavičajnim danima 2014

16.09.2014. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga sinoć je počelo održavanje manifestacije "Zavičajni dani 2014". U 18 časova je otvorena izložba pod nazivom "13 vekova Srba u Krajini", zatim je usledila tribinom "Oluja pred međunarodnim sudom pravde". Glavni program se održava u petak i subotu na Gradskom trgu.
Tribina i izložba u susret Zavičajnim danima 2014

Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga organizuje ove godine po prvi put kulturno-umetničku i društvenu manifestaciju pod nazivom "Zavičajni dani".

Održavanje ove manifestacije započeto je otvaranjem izložbe pod nazivom "13 vekova Srba u Krajini" u vestibilu Gradske kuće, a zatim i tribinom "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" na kojoj je govorio Sava Štrbac. predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas".

Veritas je nevladina i nestranačka organizacija koju su krajem 1993. godine osnovali građani sa područja Republike Srpske Krajine. Do akcije hrvatskih policijskih i vojnih oružanih snaga 1995. godine sedište organizacije je bilo u Kninu, a od tada privremeno sedište je u Beogradu.

Neposredni povod za osnivanje Veritasa proizišao je iz diplomatskog, ekonomskog i medijskog rata svetskih razmera protiv srpskog naroda.

Osnovna aktivnost delovanja organizacije je prikupljanje podataka o progonima i stradanjima srpskog stanovništa na teritoriji nekadašnje Socijalističke Republike Hrvatske, i sveukupnim stradanjima i progonima stanovništa Republike Srpske Krajine.

Izložba slika "13 vekova Srba u Hrvatskoj"

U sklopu prvog dana manifestacije otvorena je izložba slika istoričara Milojka Budimira sa temom  „13 vekova Srba u Hrvatskoj“ gde su istaknuti najvažniji događaji u istoriji srpskog naroda na prostoru Republike Hrvatske u ovom periodu. Izložba pokazuje doseljavanje Srba u Hrvatsku i najvažnije događaje tokom 13 vekova egzistencije na tom prostoru, a završava se  „Olujom“ kada je značajan broj Srba iz Hrvatske napustio svoje domove. Postavka se može pogledati svaki dan od ponedeljka, 15. septembra 2014. godine do subote, 20. septembra 2014. godine u Vestibilu Gradske kuće. Ulaz je slobodan.

Tribina i izložba u susret Zavičajnim danima 2014

Tribina "Oluja pred međunarodnim sudom pravde"

Na tribini je istaknuto da je proces koji se odvija u Hagu najzanačajniji događaj za Srbe iz Hrvatske. Dve države Srbija i Hrvatska su tužile jedna drugu za genocid koji je počinjen od 1991. godine do 1995. godine. Štrbac je rekao da očekuje da se presuda donese do kraja ove godine ili početkom naredne godine. Ukoliko sud odluči da nije učinjen genocid nad srpskim življem u Hrvatskoj, neka objasne šta znači to što ne dozvoljavaju Srbima da se vrate i dan danas ne ostvaruju svoja prava.

Tribina i izložba u susret Zavičajnim danima 2014

Glavni program manifestacije "Zavičajni dani 2014" biće održan u petak i subotu, 19. i 20. septembra od 18 časova kada će na Gradskom trgu biti održan kulturno-umetnički program, domaća radinost i narodno veselje.

U petak od 18 časova nastupiće pesnici i izvorne pevačke grupe iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, iz Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Salvonije, Republike Srpske i Crne Gore, da bi od 21 čas usledilo narodno veselje.

Naredni dan, u subotu program će u kasnijim poslepodnevnim časovima početi svečanim defileom kroz centar grada, od 18 časova održaće se nastup Kulturno umetničkih društava iz Vojvodine, Šumadije, sa Kosova, iz Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Slavonije, Republike Srpske i Crne Gore, a veče će se završiti kao i prethodnog dana narodnim veseljem u kojem će nastupiti popularni pevač krajiških pesama Bora Drljača.

Izvor: Subotica.com

Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde"

Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde" Zavičajni dani 2014 - Tribina Save Štrpca: "Oluja pred međunarodnim sudom pravde"
Pogledaj ostale fotografije

Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini"

Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini" Zavičajni dani 2014 - Otvaranje izložbe "13 vekova Srba u Krajini"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4177

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.