Komentara: 8
Pregleda: 7493

Privremeno stočno groblje trenutno kod prečistača

30.04.2015. u 15:13h
Izvor: Subotičke novine
Kafilerija u Somboru još od prošle godine nema dovoljno kapaciteta da prihvati sve uginule životinje, pa je rešenje nađeno u odlaganju leševa pored nekadašnjih „čeških bunara“. Grad je obezbedio sredstva za podizanje hladnjače i ona će početi sa radom do kraja godine. Stižu vrućine, hoćemo li se daviti u smradu?
Privremeno stočno groblje trenutno kod prečistača

Da će biti problema sa odlaganjem uginulih životinja, bilo je jasno još prošlog leta, kada su vlasnici uginulih goveda u pojedinim vangradskim naseljima više dana čekali da iz Sombora stignu vozila „Proteinke“ i odnesu leševe. Zakonski propisi zabranjivali su njihovo pokopavanje, već su se morali sakupljati i odvoziti do najbližeg mogućeg objekta za uništavanje, odnosno kafilerije, a to je za Suboticu bio Sombor.

- „Pravilnikom o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla definisana je obaveza grada da izgradi centar za sakupljanje ostataka životinjskog porekla, a bila je ideja da se na nivou Republike napravi još nekoliko centara za uništavanje.  S obzirom da se to nije desilo, ostao je samo objekat u Somboru koji nema dovoljno kapaciteta i to je postao problem ne samo lokalne samouprave u Subotici, nego i u čitavoj Vojvodini i Republici. U međuvremenu je došlo do izmene Pravilnika kojom se podrazumeva zakopavanje ovih životinjskih ostataka i eventualno mogućnost prevoza do jednog centra za uništavanje.  Mi smo, u koordinaciji sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“, „Proteinkom“ iz Sombora i Republičkom veterinarskom inspekcijom našli privremeno rešenje na prostoru gde je već do sada postojalo stočno groblje u ovom prelaznom periodu u vidu grobnicejame.  Ona sada već funkcioniše oko mesec i po dana, pošto je Veterinarska inspekcija potvrdila mogućnost da se tamo mogu odlagati životinjski ostaci“, kaže Grgur Stipić, šef Odseka za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište Gradske uprave.

S obzirom da ne postoji mogućnost da stočari u sopstvenoj režiji zakopavaju leševe, na dojavu o uginuloj životinji, a u pitanju su prvenstveno goveda, Veterinarska inspekcija izlazi na lice mesta, utvrđuje da li postoji mogućnost zaraze, sačinjava zapisnik i obaveštava Gradsku upravu.  Ona informaciju prosleđuje „Čistoći i zelenilu“, koja je jedno vozilo prilagodila u ove svrhe i ona obavlja prevoz do stočnog groblja. Tek sa potvrdom da je predao uginulu životinju nadležnoj službi, vlasnik može da je izbriše iz registra.

- „Na stočnom groblju završava samo deo životinja, jer i dalje imamo dogovor sa „Proteinkom“ da jednom u dve nedelje odnosi iz Subotice životinjske ostatke i pokušavamo da što manje ovih konfiskata završi u grobnici-jami. Sanitarno se obezbeđuje da se leševi ostavljaju tamo na način se u skladu sa veterinarsko-sanitarnim uslovima. Tu spada i obeležavanje tih životinjskih ostataka sa posebnim bojama koje onemogućavaju eventualnu zloupotrebu kod odlaganja tih životinjskih ostataka. Kontrolu radi Gradska uprava, odnosno Odsek za poljoprivredu“, objašnjava Grgur Stipić.

Subotica ima mesečni prosek uginuća krupne stoke oko 20 grla, i svakako je neophodno da se pitanje njihovog zbrinjavanja reši na odgovarajući način, da li kafilerijom, spalionicom leševa ili podizanjem hladnjače u koju bi se oni odlagali do transporta na mesto uništavanja.

- „Već se radi na projektu za izgradnju centra za sakupljanje uginulih životinja i objekat je predviđen kod prečistača, vrlo blizu postojeće grobnice-jame, na parceli na kojoj je bio predviđen azil za pse. Projekat podrazumeva sve moguće elemente zaštite životne sredine tako da ne šteti okolini i da ne postoji mogućnost širenja zaraze niti neprijatnih mirisa. U te svrhe grad je za ovu godinu predvideo 10 miliona dinara, u čega je uračunata i kupovina jednog specijalnog vozila za prevoz leševa.  Planira se pokretanje postupka javne nabavke za izgradnju i kupovinu vozila, i ovaj objekat bi trebalo da bude u funkciji već krajem ove godine. Ne predviđa se, dakle, uništavanje, spalionica niti kafilerija, već samo sakupljanje i odlaganje u hladnjaču, do prenošenja do centra za uništavanje, odnosno kafilerije.  To je objekat koji podrazumeva ispunjavanje svih sanitarno- veterinarskih uslova, od veterinarskog pregleda leševa koji stignu u taj centar, razvrstavanja po kategorijama ostataka životinjskog porekla i eventualno prerade i distribucije za moguće korišćenje za ishranu životinja, konkretno u Zoološkom vrtu i azilima za pse“, kaže Grgur Stipić.

Na udaru „Prozivka”?

Iako temperature još nisu prešle petnaestak stepeni, pojedini stanovnici „Prozivke“ prethodnih dana, kako tvrde, osetili su neprijatne mirise i, ne znajući za stočno groblje, pripisali su ih prečistaču.  Oni sa kojima smo razgovarali kažu da se javljaju u određeno doba dana, najčešće u jutarnjim časovima, i zavisno od toga kakvo je vreme – vedro ili oblačno, i da li i iz kojeg pravca duva vetar.  Prozivčanima u toplim danima nevolje zadaje i otvoreni kanal u neposrednoj blizini Bajnatske ulice, koji je deo Kolektora III, tako da je izvor neprijatnih mirisa teško utvrditi. U Mesnoj zajednici „Prozivka“ kažu da do sada nisu imali pritužbe građana zbog smrada.

Subotica već ima gotovu kafileriju, koja je izgrađena 80-ih godina prošlog veka u krugu „29.  novembra“, jedno vreme je funkcionisala, ali je zatvorena zajedno sa subotičkom mesnom industrijom i čeka rešavanje njene sudbine, to jest imovinsko-pravnih odnosa. Ima li grad interesa da na neki način dođe do te kafilerije, aktivira je i tako reši problem životinjskih konfiskata bez njihovog prevoza i pomoći drugih?

Privremeno stočno groblje trenutno kod prečistača

- Razmatrali smo i ovu opciju i dobili smo informaciju da kafilerija „29. novembra“ s obzirom na blizinu naseljenog mesta ne ispunjava uslove zaštite životne sredine i sanitarne uslove da bi mogla funkcionisati na tom području. Kada projekat bude gotov, u sklopu trajnog rešavanja problema videće se da li je i kako moguće iskoristiti postojeću kafileriju“, rekao je Grgur Stipić.  Planovi postoje i na njima se, kako saznajemo, uveliko radi, ali dok ne budu realizovani predstoji leto i letnje vrućine, a stočno groblje je blizu grada i pitanje je da li će se i koliko intenzivno sa ove lokacije širiti neprijatni mirisi? Pogotovo ako se uginule životinje budu i dalje bacale u jamu kao do sada.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7493

Povezane vesti

Povezane teme

kafilerija

stočno groblje

uginule životinje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.