Komentara: 17
Pregleda: 14283

Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

25.03.2016. u 19:07h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, koji se realizuje uz finansijsku podršku KfW banke u vrednosti od 6,5 miliona evra, pre dva dana pokrenuta je prva velika akcija sanacionog izlova ribe iz Palićkog jezera.
Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

Ekipa nemačkih ribara specijalizovanih za sanacioni izlov, na čelu sa dr Gecom Kunom, će na Paliću ostati do 6. aprila, gde će pokušati da utiče na smanjene invazivne populacije babuške, koje štetno utiču na ekosistem.

Početak izlova je prema rečima stručnjaka za sanacioni izlov, dr Geca Kuna, bio neočekivano uspešan, jer je prvog dana izlovljeno 750 kg, a drugog čak 1030 kg ribe.

- Već 50 godina se bavim sanacijom jezera i nisam očekivao da ću zateći ovoliko babuške. Do sada smo izlovili 6 različitih vrsta i stvarno je nevernovatno da 98 odsto biomase čini babuška. U toku karijere to nisam nigde video. Cilj je da u toku ove prve godine istražimo kojom metodom se postiže najbolji izlov, a druge i treće godine je izlov potrebno intezivirati. Glavni cilj je da prenesemo iskustvo na domaće ribare, koji će upravljati zaštićenim dobrom, jer oni preko cele godine mogu vršiti izlov- kaže dr Gec Kun, ribar iz Nemačke

Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

Dva su razloga zbog kojih je potrebno vršiti izlov babuške, kažu stručnjaci. Babuška ili srebrni karaš je invazivna vrsta poreklom iz Azije, te nije prirodno da živi u Palićkom jezeru. Veoma je otporna, lako se razmnožava, uništva ostale vrste te ugrožava ekosistem. Dugoročni cilj je da se kroz smanjenje populacije babuške postigne veća prozirnost vode i utiče na povećanje populacije domaće ribe.

- Kada bi teoretski izlovili sve babuške, za dve, tri nedelje bi to bi dovelo do značajnog povećanja prozirnosti vode. To je teoretski, ali u praksi očekujemo da ćemo za tri godine populaciju babuške značajno smanjiti. Ova akcija ima za cilj da istraži koji je način izlova babuške najefikasniji, a da ne uništimo domaće vrste. U jezeru Palić postoji populacija smuđa i to je jako dobro, njih ne smemo da oštetimo - objašnjava Mišel Roman, hidrolog i savetnik za sanaciju jezera Palić.

Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

Počeo izlov ribe iz Palićkog jezera

Zahvaljujući radu prečistača, koncentracija fosfora u vodi Palićkog jezera je u odnosu na prvobitno stanje smanjena za 90 odsto, pa bi u skladu sa hemijskim sastavom voda mogla biti mnogo prozirnija, kažu stručnjaci. Ipak, masovna populacija babuške sada je trenutno najveća prepreka većoj prozirnosti. Zbog prisutne populacije ptica, pre svih komorana, koji na II i III sektoru rade prirodni izlov, voda u tom delu jezera Palić je znatno prozirnija, dok je u turističkom IV sektoru neophodna ljudska pomoć.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 14283

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

jp palić ludaš

izlov ribe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.