Komentara: 2
Pregleda: 8087

Počelo obeležavanje Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom

24.10.2014. u 17:12h
Izvor: RTV Yueco
Poslednju nedelju oktobra društvo za osobe sa cerebralnom i dečijom parazilom obeležava kao “Nedelju solidarnosti”. Obeležavanje ove nedelje počinje danas i trajaće do 31. oktobra a osnovni akcenat stavlja se na ravnopravnost, jednakost i solidarnost.
Počelo obeležavanje Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom

U ovom društvu ističu da žele da istaknu važnost multisektoralnog pristupa invalidnosti u pravcu stvaranja uslova za ravnopravno i puno učešće osoba sa invaliditetom kroz inkluzivno obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu politiku, imajući u vidu standarde evropske unije i težnju ka uključenju naše zemlje u Evropu.

Centralna manifestacija će se održati 30. oktobra na kojoj će se okupiti 34. predstavnika organizacije, gde će biti održane dve tribine i to socijalno preduzetništvo i Zakon protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom. Iako je taj Zakon donesen pre 8 godina, osobe sa invaliditetom nisu dovoljno upoznate sa njima i ne znaju da ga koriste.

Uz obezbeđenje uslova prilagođenosti i primene univerzalnog dizajna, sobe sa cerebralnom i dečijom paralizom većinu stvari mogu raditi bolje od mnogih. Iz tog razloga, u društvu, traže mogućnost da ravnopravno i pod jednakim uslovima učestvuju u svim aktivnostima društvenog života zajednice, kako bi zajedno obezbedili viši i bolji ekonomski i društveni napredak. Centalnoj manifestaciji će prisustvovati  i predstavnici lokalne samouprave i to na najvišem nivou.

Predsednica društva ističe da i dalje postoji diskriminacija nad osoba sa invaliditetom i to na mnogim nivoima, od naizgled nabalnije arhtektonske barijere, do niza drugih barijera na svakom koraku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 8087
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

cerebralna paraliza

dečja paraliza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.