Komentara: 14
Pregleda: 27373

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

08.05.2016. u 09:11h
Izvor: Subotica.com
Do kraja naredne letnje sezone planirano je unapređivanje banjskog kompleksa, odnosno termalnih bazena na Muškom štrandu na Paliću kako bi ovo turističko mesto konačno počelo da koristi svoje banjske kapacitete i prirodne termalne izvore. U planu je saniranje i natkrivanje bazena, ugradnja podnog grejanja, i u poslednjoj fazi rekonstrukcija kabina.
Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Termalni bazen na Muškom štrandu postoji od 1984. godine, ali još od tada nije postojala neka ozbiljnija investicija i jasan plan koji bi ovaj kompleks uz samo jezero držao koliko toliko u konkurenciji sa nekim drugim banjskim centrima u Vojvodini, ali i susednoj Mađarskoj.

Strateške investicije koje se već duži niz godina najavljuju na Paliću su izostale. Senzacionalističke najave od izbora do izbora neozbiljne su kao i sami političari koji ih izgovaraju, pa nije ni čudo što prosečni građanin više nema nikakva očekivanja po ovom pitanju.

Shodno neizvesnosti oko daljih strateških investicija preduzeće Park Palić uz pomoć lokalne samouprave i državnog resora za trgovinu i turizam odlučilo je sa krene korak po korak u aktivnosti koje će unaprediti potencijale ovog vojvođanskog bisera i konačno početi da koristi prirodne termalne resurse kojih u ovom delu Vojvodine ima sasvim dovoljno, a koji su nekoliko decenija neiskorišćeni.

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Rekonstrukcija ovog budućeg banjskog kompleksa predviđena je u tri faze. U prvoj fazi radi se na omogućavanju kvalitetnog prečišćavanja i dezinfekcije termomineralnih voda, kao i sanaciji korita bazena, zatim sledi natkrivanje (sa svih strana) i instalacija podnog grejanja. Ovi radovi bi po planu trebalo da budu završeni do kraja leta.

U poslednjoj fazi predviđeno je renoviranje kabina ispred bazenskog kompleksa tako što će prizemlje biti preuređeno za postavljanje desetak đakuzija i drugih hidro-masažnih kada.

Saniranje mašinske sobe, ugradnja podnog grejanja i natkrivanje

Mašinska soba je srce ovog bazenskog kompleksa i to je mesto u kojem se voda prečišćava i dezinfikuje. Po rečima Miladina Vidakovića, zamenika direktora preduzeća "Park Palić" ova soba je bila van funkcije poslednjih 10-15 godina s obzirom da nakon poplave u kojoj je uništena većina opreme ova soba više nije bila operativna.

- "Vraćanje u život ove tehničke opreme nije nimalo jednostavno. Od oktobra prošle godine krenuli smo u akciju obnavljanja i to je aktivnost koja nam je odnela dosta vremena i truda, ali odlučni smo da to završimo i osposobimo za dalje funkcionisanje i planove koje imamo sa ovim kompleksom" - rekao je Vidaković

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Kako je rečeno ovih dana u planu je testiranje sistema, kao i analiza uzorka sa termalnog izvora, jednog od nekoliko koji se nalaze na ovoj lokaciji. Potrebni su i određeni radovi kako bi se sam bazen dobro izolovao i obezbedio, a onda sledi "zatvaranje" bazena (leksanom) kako bi bio na raspolaganju tokom čitave godine.

Uređenje, dogradnju dva manja bazena, ugradnju podnog grejanja i natkrivanje finansiraće preduzeće "Park Palić", lokalna samouprava i Ministarstvo trgovine i turizma. Plan je da se radovi na bazenu završe najkasnije do septembra ove godine.

Saniranje kabina

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Po završetku saniranja bazena, ugradnje podnog grejanja i natkrivanja radovi će se preusmeriti na prednji deo kompleksa, odnosno kabina koje su danas u potpunosti neiskorišćene. Po planu je da donji red kabina bude namenjen za "mokri" deo usluge, odnosno pojedinačne kade, đakuziji, saune kao i lekarske sobe, dok će gornji deo biti osposobljen za odmor gostiju.

- "Posle korišćenja termalnih voda preporuka je da se tri do četiri sata miruje, a upravo to želimo da omogućimo budućim korisnicima, pogotovo što smo i u ranijem periodu imali upite za tako nešto. " - dodao je Vidaković

Palić počinje da koristi banjske predispozicije

Dok čekamo da se ovi planovi realizuju ne možemo da zaboravimo ni na glavni simbol ovog turističkog naselja - jezero. Kakve se promene poslednjih nedelja dešavaju na jezeru pročitajte u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 27373

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

Park Palić

banja palić

termalni bazen na paliću

termalni bazen

muški štrand

termalne vode

lekovita voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.