Komentara: 4
Pregleda: 13511
Foto

Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

11.12.2015. u 12:32h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji sinoć je otvorena izložba „Ikona“ autorke Danijele Stankić Kiš. Izložbu, na kojoj je predstavljeno 30-tak radova, svečano je otvorio profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Vukašin Milićević.
Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

- „Dobar ikonopisac je pre svega dobar vernik, čovek koji shvata šta je ishod svakog smisla, šta je suština života i koji uspe da to pretoči u formu, koju nazivamo ikona.   A to Danijela jeste“, ističe prezviter Dragan Stokin.

Autorka izložbe, Danijela (Stankić) Kiš od svoje četvrte iskazuje ljubav prema umetnosti, slika, crta i vaja. Vajala je i radila kao nastavnik likovne kulture u tri subotičke škole, dok joj je to zdravlje dozvoljavalo. Zbog autoimune bolesti, koja uzrokuje paralizu celog tela, morala je da ode u penziju, ali to je nije sprečilo da se bavi umetnošću.

- „Kako joj je telo slabilo, tako joj je, čini mi se, duh jačao, a i sve nas je jačala“,  potvrđuje rečima Danijelina majka, Marica Stankić. „Kada je prestala da slika uljem, akrilnim bojama i temperama počela je da radi ikone grafitnom olovkom, bez pomeranja ruke, dok je mogla ruku da stavi na sto. Takvih je deset radova izloženo u Savremenoj galeriji“, dodaje Marica Stankić.

Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

Kako je bolest napredovala, a bolovi postajali sve jači Danijela je nastavila da slika, ali sada samo delom palca na telefonu.

- „Kada se minijature, nastale na takav način uveličaju, vidi se da je reč o pravim ikonama, u kojoj se pojavljuje iskrica života. Svaka ikona u sebi ima i pokazuje, koliko jedan čovek, ukoliko zaista živi za tu sušt života, bez obzira u kakvoj životnoj poziciji bio, ima duh, nadahnuće, energiju blagodeti Duha svetoga koju utače i pretače u naš život, ovakav kakav jeste, posrnuli i pali.“, kaže otac Dragan i dodaje „Svaka ikona svedoči, koliko je u Danijeli radosti i života i svega onoga što ljudski život čini kvalitetnim, za razliku od mnogih zdravih ljudi, koji žive u izobilju, Danijela se pokazuje kao mnogo zdravija, svesnija, radosnija i ispunjenija životom“.

Otvorena izložba ikona autorke Danijele Stankić Kiš

Izložba  „Ikona“ će, u Savremenoj galeriji, biti otvorena do 18. decembra.

Izvor: Subotica.com
Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš Izložba "Ikona" Danijela (Stankić) Kiš
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 13511
Povezane teme

izložba

izložba ikona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.