Komentara: 24
Pregleda: 29815

Oštećen spomenik Svetom trojstvu

29.09.2016. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Na spomeniku Svetom trojstvu nepoznati počinioci ukrali su pozlaćen krst i pero i polomili ruku jednom od anđela.
Oštećen spomenik Svetom trojstvu

Ovo je drugi put u protekle dve nedelje da je spomenik na meti vandala. Pre dve nedelje iz kamenog dela izvučena je ograda, ali ništa nije ukradeno. Ovoga puta, odnešeni su pozlaćeni krst koji drži anđeo Vera, sa skulpture Svetog Mateja nedostaje pozlaćeno pero, a drugoj skulpturi prerezani su prsti, verovatno u nameri da se ukrade i sidro.

Oštećen spomenik Svetom trojstvu

- O nastaloj šteti biće obavešten i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, ustanova koja je vršila nadzor u drugoj fazi radova rekonstrukcije i postavljanje skulpture – objašnjava Maja Rakočević Cvijanov iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. - Trenutno ne možemo reći koliko iznosi nastala šteta, procenu će verovatno učiniti Karolina Biači, koja je radila posao konzervacije i koja će verovatno spomenik vratiti u prvobitno stanje. Zbog ovakvih situacija, neophodno je pojačati mere zaštite, dodatno osvetliti spomenik i postaviti video nadzor, što je u toku, ali ne bi bilo loše razmisliti i o uvođenju alarma.

Podsetimo, spomenik Svetom trojstvu delo je Karla Salcera iz 1815. godine. Do 1964. godina nalazio se u centru grada, da bi tada bio premešten kod Katedrale. Na tom mestu nalazio se do maja ove godine, kada je, na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara vraćen na prvobitnu lokaciju. Troškove restauracije i premeštanja u iznosu od 7.5 miliona dinara finansirao je NSM uz pomoć mađarske Vlade, dok je Grad Subotica obezbedio 2.8 miliona dinara za postavljanje spomenika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 29815

Povezane vesti

Povezane teme

vandalizam

skulptura svetog trojstva

spomenik svetog trojstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.