Komentara: 4
Pregleda: 4680

Nedostaje hladnjača za uginule životinje

20.08.2015. u 12:57h
Izvor: Večernje novosti
Stočari i nadležni za poljoprivredu u Subotici ovih dana suočavaju se sa velikim problemom kako po zakonu da organizuju odnošenje uginule stoke, pošto je država nadležnost prebacila na lokalne samouprave pre no što su one za to predvidele novac u budžetu.
Nedostaje hladnjača za uginule životinje

Izmena člana Zakona o veterini, koji se odnosi na odnošenje uginule stoke sa privatnih farmi, usledila je posle zabrane da stočari leševe zakopavaju, ili pale u svojim gazdinstvima i obaveze da ih preuzme kafilerija. Pošto je najbliža i jedina kafilerija u Somboru, a njen kapacitet nije dovoljan da vodi računa o dva velika okruga, država je obavezala gradske uprave i opštine da organizuju prevoz uginule stoke i njihovo zakopanje u javne stočne grobnice.

- Našli smo se u velikom problemu, jer dosad nismo imali tu obavezu, koja po standardima EU zahteva novac i drugačije uslove od onih koje imamo - kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. - JKP "Čistoća i zelenilo" je prilagodilo nameni jedno vozilo i leševe odvoze na staro stočno groblje, ali novac za njihovu uslugu nismo mogli predvideti u budžetu, niti oni imaju predviđenu delatnost odnošenja životinja sa privatnih poseda. To će biti značajna stavka za lokalni budžet pošto grad ne naplaćuje uslugu odnošenja leševa.

Stočarima "Čistoća" za odnošenje stoke daje priznanicu, sa kojom moraju da odjave grlo u Direkciji za stočarstvo.

- Delimično smo rešili problem tako što im plaćamo održavanje stočnog groblja, a za trajno rešenje se nadamo realiziciji zajedničkog projekta sa ambasadom Norveške, po kome bismo dogodine izgradili hladnjaču, u kojoj bi se uginula stoka prikupljala i odakle bi se odvozila u kafileriju - dodaje Ostrogonac.

Zbog odnošenja stoke, na šta se do skoro čekalo danima, poljoprivrednici su donedavno imali velikih problema.

- Grad je doneo odluku da nam ne naplaćuje uslugu prevoza i sada JKP radi posao kako treba. Prošlog leta smo svi strepeli od zaraza, jer smo na prevoz iz Sombora čekali i po nedelju dana bez mogućnosti da sami uklonimo leš - kaže poljoprivrednik Mihalj Vereš.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4680

Povezane vesti

Povezane teme

kafilerija

uginule životinje

uginula stoka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.