Komentara: 4
Pregleda: 4765

Košarkaši Spartaka savladali OKK Beograd i izborili plasman na završni turnir Kupa Srbije

07.01.2017. u 09:44h
Izvor: Subotica.com
Košarkaši Spartaka za sada imaju sezonu iz snova što se tiče prvenstvenih nastupa, a pruža im se prilika i da naprave značajniji uspeh i u završnici nacionalnog Kupa (Niš, 16-19. februar), koji od 2003. godine nosi naziv po legendi jugoslovenske košarke Radivoju Koraću.
Košarkaši Spartaka savladali OKK Beograd i izborili plasman na završni turnir Kupa Srbije

Priliku da učestvuju na finalnom turniru "golubovi" su izborili kroz odlične rezultate u prvom delu sezone, a potvrdu su dobili posle sinoćnje pobede nad OKK Beogradom rezultatom 91:75.

Posle tronedeljne takmičarske pauze prvenstvo u Prvoj ligi Srbije (KLS) nastavljeno je u četvrtak mečevima 12. kola. Na Badnje veče svoj duel su u Subotici odigrali Spartak i OKK Beograd, dve ekipe koje imaju dijametralno suprotan bilans uspeha, Spartak koji se bori za vrh tabele i plasman u Superligu i Beograđani koji ove sezone igraju vrlo promenjivo, a uz sve to iz mini pauze su izašli sa nekoliko igračkih promena, od kojih je svakako najviše odjeknuo odlazak Kimani Frenda, ubedljivo najznačajnije figure Beograđana i jednog od najdominantnijih igrača Prve lige.

U najavi meča trener Dušan Alimpijević i prvotimac Predrag Prlja isticali su da je protivnik skeniran, da su upoznati sa njihovim vrlinama i manama, ali da im je mnogo važnije kako su se oni sami pripremali, kako su radili poslednje tri nedelje jer su uvereni da uspeh zavisi isključivo od njih, odnosno njihovog angažovanja na terenu - poštovanja taktičkih zamisli struke i timskog rada.

Što se tiče samog meča, bio je to tvrd duel, pogotovo u prvom poluvremenu, ali Subotičani su još jednom pokazali da ako igraju svoju igru, ako pritisnu defanzivno, stvaraju mnogo prostora i samopouzdanja da ih krene i u napadu. Tako je bilo i sinoć u subotičkoj Hali sportova, koju je u tom terminu nažalost posetilo tek nekih 150 gledalaca.

Posle prvog poluvremena Spartak je imao prednost od +4, što je svakako obećavalo rezultatsku neizvesnost u nastavku. Prelomni momenat desio se upravo u trećoj četvrtini koju je Spartak dobio sa 29:22 i time u poslednju deonicu ušao sa +11, što je u ovakom meču značilo mnogo, ispostavilo se na kraju i sasvim dovoljno da se zabeleži očekivna pobeda.

Spartak – OKK Beograd 91:75 (22:21, 19:16, 29:22, 21:16)

Spartak: Matić 2 (3sk), Jovišić 7 (2sk), Popović 24 (8sk, 4as), Ljubenković 4 (1sk), Hristov 9 (2sk), Prlja 2 (10sk), Nikolić 10(2sk, 4as), Andrejević A., Miščević 6 (1sk), Lučić, Puljko 11 (2sk) i Andrejević S. 16 (11sk).

Najveći košgeterski doprinos novoj pobedi Spartaka dao je Popović sa 24 postignuta poena, pratio ga je Stefan Andrejević sa 16, dok je još dvocifren bio Puljko sa 11 poena. Dominaciju pod koševima obezbedili su Prlja, Popović i Andrejević S. koji su čak 29 puta uhvatili loptu, pet puta više nego što je to uspelo celom timu OKK Beograda.

"Golubovi" u Nišu od 16-19. februara

I PIONIRI SPARTAKA NA ZAVRŠNICI? Postoji inicijativa da se u vreme finalnog turnira organizuje i takozvani "Minikup" na kojem bi učestvovali mladi igrači. Ideja je da osam ekipa, koje su se kvalifikovale za završni turnir, ili pak sedam najbolje plasiranih uz domaćina (Niš), povedu na turnir i svoje pionirske ekipe, dečake rođene 2002. godine. 

KK "Spartak" je najveći uspeh u najmasovnijem takmičenju ostvario 1995. godine kada je  u zenitu svoje snage u sklopu SR Jugoslavije u Čačku igrao finale protiv moćnog Partizana i izgubio ga na par poena razlike (84:81), ali taj plasman je prvi put u klupskoj istoriji obezbedio takmičenje na međunarodnoj sceni, tadašnjem Evrokupu.

U polufinalu te 1995. godine Spartak je bio bolji od Crvene zvezde, a u finalu ga je čekao Partizan sa imenima kao što su Brkić, Lončar, Čubrilo, Berić, Rebrača, Drobnjak... za Spartak su tada igrali Đokić, Ivić, Aleksić, Marković, Popović, Kmezić, Papac, Koturović, Mišković... na čelu sa trenerom Rajkom Toromanom.

Plasman na završnicu Kupa obezbedili su Crvena zvezda, Partizan, Megaleks, FMP kao učesnici Regionalne lige i Dinamik, Vršac, Spartak i Dunav iz prvoligaškog društva.

Aktuelni osvajač Kupa Radivoja Koraća je ekipa Mega Leksa koje je krajem februara 2016. u finalu savladala Partizan sa 85:80. Domaćin završnog turnira  sezoni 2016/17 biće Niš od 16-19. februara. Od 2003. godine kako se igra Kup pod imenom trofejnog jugoslovenskog reprezentativca po pet puta trofej su dizali Partizan i Crvena zvezda, tri puta je ta čast pripala FMP Železniku, dok je Megaleks tek četvrta ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4765

Povezane vesti

Povezane teme

košarkaški klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.