Komentara: 0
Pregleda: 7062
Foto

Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

26.09.2016. u 14:46h
Izvor: Subotica.com
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok mortaliteta u Severnobačkom okrugu, sa udelom od oko 52 odsto. Pod sloganom „Osnažite svoj život!“ Svetski dan srca će biti obeležen u sredu u prostorijama Crvenog krsta besplatnom kontrolom faktora rizika.
Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

Od bolesti srca i krvnih sudova je tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu umrla 1431 osoba, od kojih 612 muškog, a 819 ženskog pola. Učestalost umiranja od kariovaskularnih bolesti raste sa starenjem, a do 70 godine smrtni ishod od ovih bolesti je češći kod pripadnika jačeg pola. I tokom prošle godine, čak 75 odsto umrlih od ovih bolesti je imalo jednu od pet najčešćih dijagnoza.

- Od oboljenja srčanog mišića je umrlo 279 osoba, na drugom mestu je zarkrečenje krvnih sudova od čega su umrle 243 osobe, povišen krvni pritisak je bio kod 264 osobe, od infarkta mozga 191 osoba, a hronična ishemijska bolest srca je na petom mestu kod 127 umrlih. Vrlo slična situacija se ponavlja iz godine u godinu-kaže specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje, dr Zorica Dragaš.

Pored unutrašnjih faktora rizika poput genetske predispozicije, starosti i pola na koje nije moguće uticati, na nastanak ovih bolesti utiče čitav niz spoljašnjih faktora kao što su upotreba duvanskih proizvoda, nepravilna ishrana, stres i nedovoljna fizička aktivnosti, koji su prema rečima lekara, preventabilnog karaktera.

Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

- Postoje četiri ključne oblasti u kojima se osobe mogu angažovati kako bi zaštitili srce i produžili život. Pušenje izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti, pušači imaju dva do tri puta veći rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, a rizik je veći ukoliko je osoba počela da puši pre 16 godine života. Pušenje uz upotrebu oralnih kontraceptivnih sredstava povećava rizik od infarkta za 20 puta. Nepravilna ishrana, nedovoljan unos voća i povraća odgovoran je za nastanak 20 odsto svih bolesti srca i krvnih sudova. Sledeći faktor rizika je nedovoljna fizička aktivnost, koja značajno doprinosi starenju krvnih sudova, odgovorna je za pojavu svakog četvrtog srčanog udara. Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje mogućnost od srčanog ili moždanog udara za od 10 do 20 odsto. Akutni i hronični stres je faktor na koji je takođe moguće uticati - poručuje načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, prim. dr Radmila Pavić.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca u prostorijama Crvenog krsta će u sredu, u organizaciji Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Apoteke Subotica i Crvenog krsta, biti organizovana besplatna akcija kontrole zdravlja od 8 do 11 časova. Građanima će biti merene vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i indeks telesne mase, a farmaceuti Apoteke Subotica će deliti promotivna pakovanja čajeva za snižavanje krvnog pritiska.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7062
Povezane teme

svetski dan srca

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.