Komentara: 20
Pregleda: 7432

Gde će se sahranjivati Subotičani?

01.08.2014. u 16:52h
Izvor: Magyar Szó
U proteklih nekoliko godina se niko nije ozbiljnije bavio problemima sahranjivanja u Subotici. Nadležni bezuspešno pokušavaju objasniti da će grad uskoro ostati bez mesta za sahrane, jednostavno neće biti više prostora za nove grobove. I nema nade da će se uskoro ovaj problem rešiti.
Gde će se sahranjivati Subotičani?

Po nezvaničnim informacijama je gradu ponuđen prostor nekadašnjeg sportskog centra As&Trade i ukoliko bi opštinska samouprava imala para da kupi ovu lokaciju, odnosno za preuređenje prostora, to bi za 10-15 godina rešio problem nedostatka mesta na groblju na Bajskom putu.

Vesna Prćić, direktorica JKP Pogrebno je za Mađar so izjavila da skoro ni u jednom od gradskih grobalja nema mesta. „Uspeli smo da proširimo samo groblje na Paliću, ali je tamo problem sa zgradom odakle se preminuli nose na svoj poslednji put. Zgrada je u jako lošem stanju, i ne odgovara zahtevima. Groblje je pored svojih dosadašnjih 4 hektara dobilo prostor od dodatnih 14 hektara, mada Paliću verovatno neće trebati toliko groblje. Međutim kod ostalih groblja se jednostavno ne može proširivati kapacitet“ – naglašava direktorica dodajući da je nekada bio običaj da građani koji žive u blizini groblja ponude svoja dvorišta na otkup, ali danas već ni ta mogućnost ne postoji. „Ukoliko bi se mogla otkupiti parcela gde je nekadašnji sportski centar, to bi bilo veoma korisno, ali sve zavisi od odluke osnivača, JKP za to nema para“ – kaže direktorica.

Prćić je objasnila da u vezi izgradnje centralnog groblja gradska samouprava još nije učinila ništa osim što je odlučila na kojoj bi se lokaciji moglo izgraditi groblje. Odluka je stara 30 godina. Kada je doneta, parcela koja je predviđena za centralno groblje je bila na periferiji grada: destinacija se nalazi na teritoriji Malog Bajmoka, iza Batinske ulice do Y-krana. „Ne znamo koliko bi koštala eksproprijacija, koliko bi koštalo izgradnja groblja, kako bi to groblje izgledalo...“ – nabraja direktorica objašnjavajući da u je selima koja pripadaju subotiškoj opštini nešto bolja situacija. „Među građanima je sve popularnije kremiranje posmrtnih ostataka, ali u prvobitnim planovima centralnog groblja nije predviđena izgradnja krematorija“ – kaže Prćić.

Veliki je problem pitanje sigurnosti na grobljima. „Ne možemo odbraniti građane od napada jer smo i mi meta istih. Ne možemo obezbediti stalno čuvanje groblja jer se radi o suviše velikom prostoru, a JKP ima malo radnika“ – naglašava direktorica dodajući da mnogi građani prolaze grobljem samo zato što im je bliže nego da idu putem. „Sve dok se groblja koriste kao prelazi, pokazujemo da naš odnos prema tom mestu nije zadovoljavajući“ – dodaje direktorica.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 7432

Povezane vesti

Povezane teme

problem sa grobnim mestima

grobna mesta

mesto za sahranu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.