Komentara: 15
Pregleda: 15157

Dr Radulović: Centar za vantelesnu oplodnju koči sujeta!

30.09.2015. u 21:03h
Izvor: Subotica.com
Na prestižnom Svetskom kongresu reproduktivne medicine u Budimpešti, održanom od 17. do 19. septembra, jedan od predsedavajućih i jedini učesnik iz Srbije bio je prof. dr Aleksandar Radulović, ginekolog Opšte bolnice u Subotici. Na Kongresu je bilo reči i o osnivanju Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici, čija izgradnja još nije počela i pored toga što je novac obezbeđen.
Dr Radulović: Centar za vantelesnu oplodnju koči sujeta!

Iako je  za rekonstrukciju prostorija (prvi sprat starog dela, pored Odeljenja za genetiku) obezbeđen, lokalna samouprava obezbedila osam miliona dinara, radovi još uvek nisu počeli, jer je prvi tender propao, a u toku je priprema drugog.

- Zahvaljujući mojoj energiji i velikoj pomoći lokalne samouprave obezbeđena su sredstva, ali projekat ne teče dinamikom kakvu smo očekivali. Pretpostavljam da je to situacija sa svim velikim projektima koji se rade u maloj sredini, shvatio sam da se osim pozitivne energije, oko ovog projekta nadvila i negativna energija i sujeta pojedinih ljudi, koji čak nisu iz ovog grada ali u njemu imaju čvrste i jako uticajne veze - tvrdi dr Radulović u razgovoru za naš sajt.

- Prvi tender za građevinske radove je propao, sada se priprema drugi. Takođe, žalba je u toku i za tender za nabavku najvećeg dela skupe opreme, vredan deset miliona dinara, jer se ponuđač žalio na vrlo neobične stvari. Čini mi se da se samo kupuje vreme, jer se ta sredstva u ovu svrhu moraju potrošiti do kraja godine. Ipak se nadam da će sve krenuti u dobrom pravcu i pored onih koji ne žele da u našem gradu zaživi ovaj veliki projekat. Ukoliko propadne, dužan sam da građanima kažem imenom i prezimenom zbog čega se to desilo, dodaje Radulović.

Subotici potreban ovakav centar
S obzirom da je infertilitet i sterilitet u ovoj sredini oko 15 odsto, Subotici je ovakav Centar, koji bi bio drugi u Vojvodini, i više nego potreban jer je vantelesna oplodnja najstručniji vid rešavanja problema dobijanja potomstva.

- Pošto još ne postoji supspecijalistička ambulanta, u kojoj bi se pripremili i evidentirali svi pacijenti koji idu na državni program vantelesne oplodnje, nemamo tačnih podataka koliko se parova godišnje odluči na ovaj korak. Od početka godine, kod mene je bilo oko 25 pacijenata koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju, a tako je sigurno bilo i kod mojih kolega - objašnjava jedini subotički stručnjak za sterilitet i infertilitet.

- Parovi odlaze u druge gradove i privatne klinike, a ukoliko bi imali Centar, sigurno bi sve to radili u Subotici. Takođe, tu su i pacijenti sa strane, tako da očekujemo da će Centar imati uspeha. U pregovorima sam sa jednim embriologom, koji ima licencu, i čim se on realizuje bićemo u kompletnom sastavu.

Dr Radulović: Centar za vantelesnu oplodnju koči sujeta!

Pred više od tri hiljade lekara iz celog sveta, doktor Aleksandar Radulović imao je zapaženo izlaganje o velikom napretku reproduktivne medicine u Srbiji. Najveći svetski stručnjaci u oblasti ginekologije, akušerstva i infertiliteta imali su priliku i da čuju o projektu subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju.

Doktor Radulović je bio jedini stručnjak iz Srbije koji je učestvovao na  prestižnom Svetskom kongresu u Budimpešti, gde je čak i presedavao na jednoj sesiji, zajedno sa profesorima iz Beča i Atine.

- Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da budem jedan od presedavajućih na jednom prestižnom stručnom skupu, to je priznanje i za našu bolnicu, naš grad i za našu zemlju – kaže doktor Radulović. - Na skupu smo čuli dosta novina i kontraverza o reproduktivnoj medicini, ostvarena su nova poznanstva i novi kontakti. Naša zemlja u ovoj oblasti nije u vrhu, nije čak ni u sredini, što pokazuje činjenica da na ovakvim skupovima nema predavača i učesnika iz Srbije, to je znak da još dosta treba da radimo da bi bili priznati u svetu. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 15157

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

aleksandar radulović

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

sterilitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.