Komentara: 63
Pregleda: 13675

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

23.04.2014. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Da li ista pravila važe za sve i uvek odlučili smo da proverimo u današnjoj situaciji kada smo Kontakt centru 024 prijavili nepropisno parkiranje vozila na travnatoj površini koja su većim svojim delom uzurpirala i biciklističku stazu.
Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Danas nešto pre 10 časova uočili smo dva vozila sa diplomatskim tablicama ispred Konzularnog predstavništva Republike Hrvatske. To ne bi bilo ništa čudno da vozila nisu bila parkirana na zelenoj površini i većim delom na biciklističkoj stazi, a najveća ironija je da su u tom momentu bila slobodna minimalno dva rezervisana parkinga Konzulata koja se nalaze preko puta.

Odlučili smo da testiramo da li ista pravila važe za sve i da li svi imamo ista prava

Vozila ispred Konzulata su se parkirala nešto pre 10 časova, sačekali smo da prođe razumnih pola sata, mnogo više nego što bi Konzulat (obezbeđenje) sačekao da se građanin pomeri sa njihovog parkinga, i pozvali komunalnu policiju na broju 024/626-999 tačno u 10:30h.

Stanje ispred Konzulata u 10:25

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Stanje ispred Konzulata u 10:26

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Stanje ispred Konzulata u 10:38

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Dva slobodna parking mesta rezervisana za potrebe Konzulata

Vezu je preuzeo ljubazan operater koji je pažljivo saslušao problem, zahvalio se na pozivu i obećao brzu intervenciju, na čemu smo insistirali. U 10:43 na broj telefona koji smo ostavili kod prijave stiže nam sms poruka sa sadržinom: "poštovani, komunalna policija je obaveštena u vezi ovog problema".

U 11:04 stižu dve patrole komunalne policije, brzinom i više nego zadovoljavajućom. Posle minuta "vrzmanja" po slobodnom parkingu Konzulata jedna patrola je napustila mesto, prepostavljamo prepustivši nadležnost drugoj. Nažalost situacija koju nismo priželjkivali desila se dva minuta kasnije kada je i druga patrola napustila mesto dešavanja, posle kratkog razgovora sa obezbeđenjem Konzulata. Dakle njihova intervencija je bila završena do 11:08, ali vozila koja su bila nepropisno parkirana ostala su na istom mestu, a mi smo stekli utisak da niko nije bio pismeno upozoren.

11:04 - Dolazak prve patrole Komunalne policije

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

11:05 - Dolazak druge patrole Komunalne policije

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Čekajući nečiju intervenciju strpljivo smo pratili nepropisno parkirana vozila i slobodan parking koji je u neposrednoj blizini naših radnih prostorija, ali prošlo je sat vremena od odlaska Komunalne policije, a stanje se nije promenilo - vozila su više od 2 časa bila parkirana na mestu koje za to nije bilo predviđeno, a u međuvremenu su iz Konzulata izlazile neke osobe koje su održavale jedno od vozila, od kojih je barem jedna, ispostavilo se vozač drugog vozila, imala ključeve od barem jednog vozila, te se nameće pitanje zašto ga nije preparkirao s obzirom da je KP izašla na teren i kostatovala nepravilnost.

Ostaje konstatacija, propraćena i fotografijama: Komunalna policija je započela intervenciju u 11:04, a nepropisno parkirana vozila samostalno napuštaju lokaciju tek u 12:08 

11:37 - Iz Konzulata izlaze dve osobe koje održavaju vozilo

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

12:08 - Vozila posle kraćih priprema laganim tempom napuštaju lokaciju

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Senku na korektnu reakciju Kontakt centra 024 bacio je poslednji SMS koji nam je stigao u 12:27 na isti broj u kojem se kaže: "Poštovani, komunalna inspekcija i komunalna policija bili su na terenu i u 12:06 su vozila uklonjena sa nedozvoljenog mesta". Sve ovo bi bilo i više nego odlično da se nije desila prethodo opisana situacija kada su u 11:08 Komunalni policajci napustili mesto dešavanja, a tek posle sat vremena, preciznije u 12:08, vozila su u sasvim opuštenom tempu napustila "mesto prekršaja", očigledno bez ikakvih sankcija. Komunalna policija tada nije bila na licu mesta.

Diplomate bahato parkiraju, komunalci reaguju...

Postavlja se pitanje zašto Komunalna policija nije reagovala u skladu sa pravilima službe i pozvala Depo vozilo JKP "Parking", poznatije u narodu kao "pauk" da se ta vozila uz gest najbolje volje prebace preko puta, s obzirom da to nisu učinili ljudi iz Konzulata koji su očigledno imali mogućnosti.

Danas je u Subotici upriličena poseta Ambasadora Hrvatske u Beogradu što možemo da uzmemo kao olakšavajuću okolnost zbog organizacije, ali nikako opravdanje za kršenje zakona koji bi trebao biti isti za sve. Ovom prilikom apelujemo na sve nadležne da savesno rade svoj posao i da se jednako odnose kako prema građanima "bez veze" tako i prema ljudima koji imaju uslovno rečeno specijalan status.

"Problematičan" parking prostor preko puta Konzulata

O obeleženim parking prostorima ispred Konzulata smo ranije pisali, upozoravajući sugrađane da ne parkiraju na tom delu jer službeno lice, policajac u uniformi, ima obavezu da taj parking uvek bude slobodan za vozila Konzulata, jer je taj prostor uredno zakupljen.

U članku u kojem smo se osvrnuli i kritikovali da sa tog dela parkinga skoro svakodnevno odnose vozila jer nije propisno obeleženo, kako vertikalnom tako ni horizontalnom signalizacijom. Postojale su neke nelogičnosti na koje smo ukazali, a koje su godinama zanemarivane, a tiču se znaka koji je postavljen na pogrešno mesto, kao i o oznakama rezervisanog parkinga koji nisu prikladno obeleženi, odnosno farba je odavno izbledela. Dva dana nakon našeg upozorenja na neke nelogičnosti iz parkinga su reagovali  premestili znak na odgovarajuće mesto, a obnova oznaka na parking prostoru morala je da sačeka dobra 3 meseca, ali sada se više nema šta prigovoriti. Više o ovome pročitajte u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 63
Pregleda: 13675

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Grad Subotica

komunalna policija

nepropisno parkiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.