Komentara: 0
Pregleda: 4203

Zvonko Bogdan otvara vinariju i muzej

06.11.2010. u 15:12h
<p>Legenda panonske &scaron;ansone Zvonko Bogdan odražeće koncert 25. novembra u beogradskom Centru "Sava". Slavni pevač, koji je ispevao najlep&scaron;e pesme o sala&scaron;ima, mirnoj vojvođanskoj ravnici i vinu, ponovo je objedinio velike ljubavi.&nbsp;</p>
Zvonko Bogdan otvara vinariju i muzej

Nedaleko od salaša njegovog prijatelja nadomak Subotice, opasanim velikim vinogradom, gradi se vinarija "Zvonko Bogdan", gde će biti otvoren i muzej u čast prvaka tamburaškog evergrina. Tu će biti izložene fotografije, snimci, novinski članci, knjige, note i ostala svedočanstva o bogatoj i gotovo pet decenija dugoj karijeri Zvonka Bogdana.

"Ovo je samo istureno odeljenje objekta koji će se zvati vinarija 'Zvonko Bogdan'. I vinarija i muzej biće završeni sledeće godine. Poenta je u tome da neko za sto godina za ovaj salaš kaže da je bio na jednom starom salašu. Bez ove vinarije nema budućnosti, jer objekat mora nešto da privređuje. To će biti mali srednjoevropski centar sa dve dvorane. Ideja je da tu organizujemo koncerte za određen broj ljudi, bez obzira na to da li je reč o klasičnoj muzici, narodnoj, mađarskoj, rumunskoj ili nekoj drugoj. Biće dva podruma u kojima će se proizvoditi najbolja vina. Zasada imamo tri vrste, a biće ih više", sa ponosom priča Bogdan za "Novosti" o vinariji i salašu. Pevač otkriva da podjednako voli belo i crno vino. Poručuje da će beogradski koncert biti najbogatiji i "najdomaćinskiji" do sada, jer će njegov orkestar biti pojačan Tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodina, sa čak 21. muzičarem. "Ova muzika je čuvar uspomena jednog prošlog vremena. Želja mi je da na koncertu 'Jesen stiže, dunjo moja', muzički dočaramo vreme od pre 50 godina i pesme koje su se tada pevale, a koje se danas retko čuju", kazao je Zvonko Bogdan. Bard tamburaške pesme kaže da na salašu slobodno vreme provodi sa prijateljima, najmanje jednom sedmično, i da odavno ne ide u kafanu: "Retko sedim u kafanama jer me ljudi opterećuju svojim prisustvom. Nikad nisam imao želju da se družim sa onima koji ne znaju šta će sa sobom. Jedva sam dočekao dan da se povučem u ilegalu i javno se oglašavam samo kada za to postoji povod." Bogdan je poznat i kao veliki zaljubljenik u konje: "Nemam priliku, a ni vremena da imam svoju ergelu. Niti je to danas jeftino. Imam nekoliko konja sa kojima uživam, a vrlo im se obraduju i moji unuci kada dođu kod mene na nekoliko meseci." Godinam je Zvonko Bogdan pevao u hotelu "Union", gde su između ostalog dolazili da ga slušaju Momo Kapor i Duško Radović. "Jednom prilikom kada sam dolazio na nastup, ugledao sam na ulazu Duška Radovića. Kada sam ga upitao šta tu radi, on mi je odgovorio: 'Čekamo da dođeš i da počneš da pevaš'. To mi je bio veliki kompliment", seća se Bogdan.

Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4203
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.