• Pregleda: 4556

Zvanje i priznanje na subotički način

Ove godine,za zvanje Počasni građanin za istaknuto trajno i životno delo dodeliće se Radomiru Konstantinoviću, posthumno, književniku iz Beograda i Naci Zeliću dip. pravnilku u penziji i kulturnom pregaocu iz Zagreba.
Zvanje i priznanje na subotički način

Komisija je donela i Odluku o dodeli priznanja Pro Urbe za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Dobitnici su: Marika Pec Galer, Mihalj Pece, Robert Tili i Narodno pozorište Nepsinhaz.

Dodelu zvanja i priznanja vrši Komisija koju  biraju odbornici Skupštine grada. Tako je  septembra prošle godine izabrana  Komisija od 7 članova u sastavu: Selvija Rapti, predsednica, dr Nenad Ivanišević, zamenik,te članovi-Branko Ćirjaković, Martin Bačić, Dragan Krasić, dr Zoltan Devavari i  Ištvan Olah.

Komisija  je uputila Javni poziv za učešće u predlaganju građana i organizacija na teritoriji grada Subotice. Od 16 do 31. maja prikupljeni su predlozi,na osnovu kojih je  Komisija i donela Odluke kao pravne forme i o kojima će konačnu reč dati oni koji su i osnovali Komisiju-odbornici Skupštine grada.

Zvanje Počasni građanin  i priznanje  Pro Urbe dodeljuju se od  1996.godine ,dakle  punih 17 godina.Za Počasnog građanina mogu se dodeliti najviše  2 zvanja,a priznanje  Pro Urbe  može se dodeliti  najviše 6 dobitnika.

Izvor: RTV City

povezane teme

27
ffilozoff Odgovori
Menjajte prvo komisiju,pa onda dodeljujte nagrade,jer tu neka imena ne zasluzuju da budu tamo,posto su neki pretili misevima Subotice,da ce prebijati sugradjane?
Boba Odgovori
Da li je Komisija upoznata bila sa ideološkim delovanjem Nace Zelića osamdesetih godina u Subotici ???
MILAN Odgovori
Radomira Konstantinovića staviti u isti ,,koš'' sa Nacom Zelićem, to mogu samo diletanti.
Robert De Niro Odgovori
Kakvo ponizenje da Naci Zelicu dodeljuju nagradu.Pa to je covek koji je osudjivan zbog sovinistickih stavova i klerofasistickih pogleda tokom 60-70 godina.Cak je morao u Zagreb da ode.Dali je u pitanju revizija istorije i prst u oko zajednici.Ovo je u pitanju direktna provokacija gradjanske Subotice koja je bazirana na anfasizmu i toleranciji.
Strašno Odgovori
Naci Zeliću!!!!!Istaknutom maspokovcu tokom 70-tih, a o komisiji šta reći, ćirjaković, bačić...
KATASTROFA!!!
Ovo je sprdnja a ne dodela priznanja, u stvari .....i sam naslov kaže; na subotički način
Vesko Odgovori
Najbolje postavite nekog iz stecajne BANDE.Nece biti prvi.Predlazem nekog ko je bio aktivan u pljac-
kanju AGROKOMBINATA SUBOTICA.Moze naprm. Stecajna sudija, sada je u penziju, uziva mirno, sto
je uradila uradila, sada samo jedno priznanje, za njen ucinak za nas grad.
uvek u pravu Odgovori
Nije to ništa pošto će sledeće godine biti dodeljeno priznanje i gorem od Nace ali to je odradila stručna komisija a i da se ne bi zamerali. Ti ljudi imaju po 20-30 funkcija pa ni ne mogu sve da sustignu treba ih shvatiti.
clouseau Odgovori
Ko je tacnije taj Naca Zelic?
Majstor Mačak Odgovori
Nažalost, ali tako je...
Dok neki gradovi na svake 4 godine biraju po jednog počasnog građanina (npr. Bar u Crnoj Gori), mi u Subotici štancujemo po DVA KOMADA - i to svake godine...

Grad Bar može sve svoje počasne građane (proglašene za prethodnih 20 godina) potrpati u jedan luksuzni auto, a za subotičke počasne građane treba iznajmiti - autobus!!!

Nije ni čudo što je ova "poŠast" devalvirana do granica apsurda - verna slika subotičkog političkog bezumlja u kojoj glavnu reč vode Martin Bačić & sin
Izabela Odgovori
Propalom tamburašu Tiliju nagrada ProUrbe grada Subotice ?!?!?! Stvarno nam je grad stigao do dna ...
Alex Odgovori
Martin Bačić je agitovao za Zelića. Kladim se u 5000 evra!! :)
pravdak Odgovori
Ovo jer strasno,pa Naco Zelic je poznati maspokovac.Ovu nagradu ne moze da dobije ni jedan Bunjevac ako nije hadezeovac i od Bunjevca postao Hrvat,mrzitelj.Srbi u komisiji koji ste za ovo,stidite se!
torajemi Odgovori
Danas je situacija više nego zanimljiva,i uzbudljiva.Dovoljno da se naše silne kladionice pozabave novim imenima na tiketima.
Nema više “Otpora”,”Fidelinke”,a neki su pod ozbiljnim krivičnim prijavama i postupcima,a neki su i u predvorju gašenja:Radio Subotica regionalni servis težak 60 milona dinara godišnje iz gradske kase,planiranih,a već potrošenih 40 miliona….Ali nema i ostalih mezimaca:JP Park Palić,Filmski festival Palić,AD “Javna skladišta”,JP “Privredno tehnološki parkovi”.A zašto ne bi neka politička partija ili koalicija dodelila sama sebi nagradu?.I ,to možemo očekivati.
Imena :Duška Radovića,ili Ane Bešlić za poč .građanku, prof. dr Branka Ćupurdije,Josipa Kovača,Liptak Jožefa , lidera Subotičkog duvačkog orkestra,Balaž Piri Ištvana,direktora Muzičke škole preko 20 godina(1979-2oo2),Zorana Veljanovića iz Istorijskog arhiva,Pozorišta Kostolanji Deže,Hrvatske čitaonice,Madjarskog kulturnog centra “Doža Đerd” iz Bajmoka,ili najstarijeg folklornog festivala na Balkanu ,preko pola veka, Festivala folklora u Bajmoku, I tako redom,dovoljno su nepoznata i dovoljno udaljena…
Po onoj narodnoj:” Ko je bliže vatri taj se i ogreje”…
Suboticanin Odgovori
nikom nista ,znamo kako smo do sad prosli , pocasni gradjanin , plato , grdne pare na racun gradjana a sad clanovi njegove porodice vlasnici na desetine firmi , kako to ??narod nema leba ni posla , a ovaj se kobejagi borio za narod
earthworker Odgovori
ko ne zna a interesuje ga neka malo izgugla radomira konstatinovica ... pre par godina je jos trebao da dobije tu nagradu ali ildiko lovasi ko zna zasto nije dozvolila. procitajte filozofiju palanke gde je opevao sve lose sto nam se desava predhodnih 20 godina. izmedju ostalog i pojave kao sto su neki clanovi i onogodisnje i ovogodisnje komisije.

sto se tice ostalih dobitnika sem blues ratnika te konstantnog pregaoca gospodina roberta tilija za ostale nikad cuo!
Subačanin Odgovori
Treba pročitati razloge zbog kojih se predlažu pojedinci, pa onda procenjivati osnovanost, a ne na osnovu nacionalnističkih predubeđenja. Naco Zelić je nagradu dobio zbog svog kulturnog angažmana i pomoći koje bunjevačko-hrvatskim društvima nesebično organizuje u zadnjih petnaestak godina. A to što je stradao u ideološkoj hajci, samo zato što je bio jedan od najaktivnih kulturtregera u novoosnovanom Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Bunjevačko kolo“ iz 1970., posebna je priča. Jedan je od retkih Subotičana koji je radio u diplomatskoj službi – bio hrvatski konzul u Budimpešti 1990-ih godina.
Inače, nije bio osuđivann kao "maspokovac", ali za one koje jesu, danas je već i vrapcima jasno da su u pitanju bila čista politička suđenja, kao i tadašnjim srpskim "liberalima".
torajemi Odgovori
Imena Duška Radovića,ili Ane Bešlić za poč .građanku, prof. dr Branka Ćupurdije,Josipa Kovača,Liptak Jožefa , lidera Subotičkog duvačkog orkestra,Balaž Piri Ištvana,direktora Muzičke škole preko 20 godina(1979-2oo2),Zorana Veljanovića iz Istorijskog arhiva,Pozorišta Kostolanji Deže,Hrvatske čitaonice,Madjarskog kulturnog centra “Doža Đerd” iz Bajmoka,ili najstarijeg folklornog festivala na Balkanu ,preko pola veka, Festivala folklora u Bajmoku, I tako redom,dovoljno su nepoznata i dovoljno udaljena…
Po onoj narodnoj:” Ko je bliže vatri taj se i ogreje”…
torajemi Odgovori
Da dodam:Nema više “Otpora”,”Fidelinke”,a neki su pod ozbiljnim krivičnim prijavama i postupcima,a neki su i u predvorju gašenja:Radio Subotica regionalni servis težak 60 milona dinara godišnje iz gradske kase,planiranih,a već potrošenih 40 miliona….Ali nema i ostalih mezimaca:JP Park Palić,Filmski festival Palić,AD “Javna skladišta”,JP “Privredno tehnološki parkovi”.A zašto ne bi neka politička partija ili koalicija dodelila sama sebi nagradu?.I ,to možemo očekivati…
pomije Odgovori
Priznanje PRO URBE ne dobijaju zaslužni građani već razni prevaranti i šlihteri,pogledajte unazad nekoliko godina ko je dobio priznanje,malo je stvarno zaslužni.
Što se tiče crvenog krsta,tek tu se rade razne malverzacije gladni građani jedu pomije a gospoda za sebe ostavljaju kajmak, razmislite dali zaslužuju priznanje.Mene kao običnog građanina bi bilo blam da dobijem to priznanje kada vidim ko sve dobija,čast izuzecima takvih je 1%.
Kobescxak Odgovori
Marti Baciic svuda trpa svoj nos, tamo gde treba a najvise tamo gde ne treba.On je nas Suslov,
uvek gazduje iz senke i za sve se on mora pitati, jer ga jos uvek nema ko zamenuti.Nema tako
razgaljenog kao sto je on.On je kadar iz doba komunizma i socijalizma i bio je i tada clan jedino
vladujece patije.Bili su i drugi, samo se ne petljaju u sve kao on,izigravajuci nekog Hrvatinu, a kao
advokat brani sve za novac, umesto da malo proceni sta je osnovano, a ne samo da zamrsi i
ono sto je ispravno urađeno bez njega.
Kobescxak Odgovori
Pridruzujem se da bivsa predsednica Privrednog suda dobije ovo priznanje, jer i to je uspeh, toliko
preduzeca unisteno za vreme stecaja, a njoj nist ne fali, radila sve po zakonu, onda joj i pripada
da bude pocasni građanini.Ispred malih akcionara AGROKOMBINATA SUBOTICA, neka bude ona kan-
didat, kada joj za cetiri godine odkako smo podneli krivicnu prijavu u tuzilastvu jos nista nisu
pronasli.Znaci nije kriva, jer nije osuđivana niti se protiv nje vodi ozbiljna istraga.Sigurno bi dobila
uverenje iz suda da nije kaznjavana.
ante Odgovori
Cak i u komisiji se nalazi magacioner Ivanisevic! Plasim se da otvorim frizder, bojim se da ce iz njega doticni iskociti!
bukin Odgovori
Na nasu srecu vest je bila preuranjena, znaci netacna je. Posebno me raduje sto ste promasili kad je Naco u pitanju. Znaci ima Boga i pravde.
sos Odgovori
@;''zvanje i priznanje na suboticki nacin''!

ne zelim da komentarisem,objavite danasnja desavanja na sednici ,skupstine grada tamo cu imati komentar.ovo vise nije aktuelno,aktuelno je to da po svim parlamentarim zakonima Subotica vise nema parlamentarnu vecinu kao ni organe vlasti jer je doslo do razdora vladajuce koalicije,sto znaci prekomponovanje koalicione vecine,sto ce se tesko desiti ZNACI IZLAZ SU IZBORI U SUBOTICI,ovi u ''vlasti'' vise nemaju legitimitet,koalicija ne sme biti selektivna u ponasanjima vec odgovorna i objektivna prema gradjanima koji su im ukazali poverenje ali uz uslov odgovornosti.
cule Odgovori
PRAVDAK
Ne LUPETAJ
Od BUNJEVCA POSTAO HRVAT
BUNJEVAC HRVAT I KATOLIK JE KAO SVETO TROJSTVO jedno isto telo
kojem Pokornic Bajic i TI ne pripadaju
Karesz Odgovori
Otklen Ćirjaković u ovoj komisiji, ispred dss, sns, dveri, treće srbije ili neke sasvim pete klerofaštičke organizacije?
sos Odgovori
@cule; POZDRAV !!!!!

molim te za komentar bajiceve izjave da se prblizavaju njegovi'' bunjevci ne hrvati'' ,Hrvatima bunjevcima!!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.