Komentara: 7
Pregleda: 2893

Žrtve treba ohrabriti da prijavljuju nasilje

25.02.2019. u 11:33h
Izvor: Subotica.com
Više od 70 odsto od ukupnog broja žrtava porodičnog nasilja su žene, pokazuju podaci Centra za socijalni rad, u kojem su tokom prošle godine zabeležena 504 slučaja nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Iako broj stagnira, stručnjaci poručuju da prijavljeno nasilje ne predstavlja odraz stvarnog stanja, jer se mnoge žrtve još uvek ustežu da prijave nasilnika.
Žrtve treba ohrabriti da prijavljuju nasilje

Tokom prethodne godine, najviše je evidentirano žrtava fizičkog nasilja u partnerskim odnosima, a kada je u pitanju starosna struktura žrtava, najčešće su to odrasle osobe od 26 do 64 godina, dok se na drugom mestu nalaze deca starosti do 17 godina. Prema rečima Miroslave Bagavac, direktorke Centra za socijalni rad, uzroci koji dovode do ispoljavanja nasilja mogu biti različiti, u zavisnosti od individualnih odnosa, nasilja u porodici porekla, zloupotrebe alkohola ili opijata, deficita u kvalitetu roditeljstva ili gubitka značajnih osoba u prošlosti.

- Uzrok može da bude sopstveno iskustvo nasilja u detinjstvu, kroz zanemarivanje, psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje. Zatim, ponavljanje obrazaca iz porodice, jer se rodne uloge najpre uče u porodici i samo prisustvovanje dece nasilnim situacijama uvodi ih u poziciju žrtve, a potom i do ponavljanja tog obrasca ponašanja, te pogrešnog načina ispoljavanja ljutnje i besa kroz agresiju. Zloupotreba alkohola ili opijata od strane roditelja otvara mogućnost da i deca primenjuju iste obrasce i da u teškim životnim situacijama posegnu za istim modelima ponašanja. Tu su još i neusaglašeni stavovi roditelja, nedostatak ljubavi, pažnje i bliskosti među članovima porodice, nezainteresovanost za decu, "vikend roditeljstvo", izostanak podrške i porodične sigurnosti - navodi Bagavac.

Žrtve treba ohrabriti da prijavljuju nasilje

Značajan partner Centra za socijalni rad u sprečavanju nasilja u porodici je i Policijska uprava Subotica, kojoj je u prošloj godini prijavljeno 476 slučajeva porodičnog nasilja, pri čemu je izrečeno 237 hitnih mera privremene zabrane učiniocu nasilja da kontaktira i prilazi žrtvi i 160 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana. Takođe u ovom periodu, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneto je 110 krivičnih prijava za učinjeno krivično delo nasilje u porodici. Ipak, iz Policijske uprave objašnjavaju da se žrtve teško odlučuju na ovaj korak, jer se plaše osvete nasilnika i smatraju da je njihov problem nerešiv. Često odustaju od krivične prijave iz razloga što, iako trpe nasilje, ne žele da onaj član porodice koji je nasilan završi u zatvoru.

- Dešava se da su žrtve, kao i njihovi nasilnici, ljudi sa malim ili nikakvim primanjima, da nemaju gde da odu i da su zavisni od nasilnika. Takođe, žrtve su najčešće neobaveštene i tek u razgovoru sa policijskim službenikom, zamenikom javnog tužioca ili stručnim radnikom Centra za socijalni rad uoče da postoji izlaz iz njihovog problema - objašnjavaju u Policijskoj upravi, ističući da svaka od ovih institucija pruža određeni nivo zaštite, kao i da kazna zatvora nije jedina sankcija za učinioca nasilja, već da postoje instituti krivičnog prava koji mogu da se koriste, a da se pri tome ne nanese "šteta" učiniocu, već da mu se pomogne. - Na primer, jedan od čestih uzroka nasilja u porodici je konzumacija alkohola. Ukoliko je nasilnik svestan da ima problem i želi da se leči, može se sklopiti sporazum o priznavanju krivice i od strane nadležnog javnog tužilaštva on se može uputiti na odvikavanje od alkohola ili psihosocijalni tretman radi otklanjanja uzroka nasilničkog ponašanja. Ukoliko ne želi da se leči, u toku krivičnog postupka može se odrediti veštačenje kojim se može utvrditi da on zaista ima problem zavisnosti od alkohola i kao zaštitna mera može se odrediti obavezno lečenje alkoholičara. Međutim, za primenu bilo kog instituta potrebno je da žrtva podnese krivičnu prijavu, da o tome bude obaveštena, kao i da joj bude objašnjeno šta to sve znači.

Žrtve treba ohrabriti da prijavljuju nasilje

Još jedan od načina rada sa počiniocima porodičnog i partnerskog nasilja, jeste i psihosocijalni tretman za muškarce, koji se u Centru za socijalni rad odvija kroz individualni i grupni rad, s ciljem da počinioci nasilja steknu uvid u prirodu nasilnog ponašanja, preuzimu odgovornost za nasilje, promene uverenja koja doprinose nasilju i razviju nove, prosocijalne obrasce ponašanja. Osim toga, pri ustanovi deluje i Centar za savetovanje i podršku porodici u kojem se kroz savetodavno-terapijski rad pruža psihosocijalna pomoć i podrška ženama žrtvama nasilja.

- Zaštita od nasilja u porodici počinje prepoznavanjem nasilja, a to je obaveza svih institucija u okviru njihovih redovnih delatnosti. Dakle, to je obaveza policije, zdravstvenih ustanova, obrazovnih ustanova i Centra za socijalni rad, a prepoznavanje se odvija vizuelno, kroz vidljive povrede u vidu masnica, koje se sporadično pojavljuju, a koje žrtva pokušava da sakrije, ili u vidu uznemirenosti, povučenosti i depresije. Svako može da prijavi slučaj nasilja u porodici kojem je prisustvovao ili za koji ima posredna saznanja ili sumnja, a policija je ta koja ima ovlašćenja da izvrši neophodne provere da li je ta sumnja opravdana, da utvrdi činjenično stanje i postupi u skladu sa zakonom - poručuju iz Policijske uprave Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 2893
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

centar za socijalni rad

žrtve nasilja

nasilje u porodici

porodično nasilje

miroslava bagavac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.