Komentara: 0
Pregleda: 2880

Zlatni toranj za film: Zaustavljen na putu

24.07.2011. u 17:52h
Izvor: RTV Yueco
Zlatni toranj za film: Zaustavljen na putu

Preksinoć je završen 18. festival Evropskog filma na Paliću. „Zaustavljen na putu“ u režiji nemačkog reditelja Andreasa Drezena proglašen je za najbolji film i osvojio je Zlatni toranj festivala, dok nagradu za najbolju režiju Palićki toranj pripao je poljskom reditelju filma „Soba samoubica“ Jan Komasa. Prema procenama organizatora Festival je posetilo do 20.000 ljudi.

Sinoć na letnjoj pozornici na Paliću uručene su nagrade dobitnicima. Međunarodni žiri kritike je nagradu za najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“ dodelio filmu „Punoletstvo“ Serene Juce, dok je specijalanu nagradu dobio ruski film Andrei Zvjagintseva „Elena“. Zlatni toranj festivala odneo je film Andreasa Drezena “Zaustavljen na putu”, a Palićki toranj pripao je poljskom reditelju Janu Komasu.Nagrada za doprinos evropskoj kinematografiji „Aleksandar Lifka“ uručena je reditelju Lordanu Zafranoviću.

Na festivalu je prikazano 95 filmova u okviru deset selekcija, a susreti su održani u znaku sto godina igranog filma i jubileja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici. Tokom sedam festivalskih dana gosti velike filmske smotre na Paliću i u Subotici bili su poznati reditelji, glumci i producenti iz Srbije, Finske, Nemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Rusije i drugih država.

U izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke predstavljena je monografija posvećena Aleksandru Lifki „Lifka i Lifke“ na kojoj je radilo 15 istoričara i koja detaljno istražuje životni put porodice Lifka. Osim debatnog programa sa tri okrugla stola, održane su i radionice muzičkog i dokumentarnog filma „Crossovers“ koju je vodio nemački režiser Uli M. Šupel i radionica za studente filmske produkcije iz Srbije i Rusije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2880
Povezane teme

Blažo Perović

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmski festival u subotici

lordan zafranović

miroslav mogorović

miša mogorović

zaustavljen na putu

zlatni toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.