Komentara: 0
Pregleda: 1180

Život paora nije lak

08.11.2008. u 20:20h
<p>Prema studiji koja je rađena u Novom Sadu vojvođanska sela izumiru. Granične vojvođanske op&scaron;tine sučodavno u vrlo kritičnoj fazi kada je reč o smanjenju ukupnog i aktivnog poljoprivrednog stanovničtva, dok je u selima koja gravitiraju industrijskim centrima situacija ne&scaron;to bolja.</p>

Slična situacija je i u Selima širom Srbije.Mladi odlaze u grad i ne vraćaju se, a roditelji ostaju da rade za svoju decu sa nadom da će ipak odlučiti se da se vrate na selo. život u planinskom selu, Gornji Lajkovac koji je desetine kilometara udaljen od opštine Mionica nije lak. Anđelka i Radisav Novaković od jutra do mraka su zauzeti poslovima na imanju i gajenju stoke. Posao težak paora na jugu i severu zemlje je težak da ne može biti teži. Poseban problem predstavljaju deca koja odlaze u grad, jer se plaše posla, kaže porodica Novaković.Urbani razvoj sela ne podrazumeva samo puteve i telefone, nego je to obrazac života, zbog kojeg mladi i odlaze u gradove. Novakovići imaju 100 tovljenika, 125 ovaca i koza, zasejali su po dva hektara pšenice i ječma i čekaju obećanu pomoć od države od po 100 evra po hektaru.Imaju uredno prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo.Kao i mnogi paori iz Vojvodine čekaju da se ispuni obećanje države.

Postavljeno pre 15 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1180
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.