Komentara: 18
Pregleda: 6082

Živeo 1. maj - praznik (ne)rada!

25.04.2013. u 18:12h
Izvor: RTV Yueco
Za razliku od nekih evropskih zemalja gde se prvog maja oseća miris suzavca i dima sa demonstracija radnika, i ove godine Srbijom, Suboticom i Palićem dominiraće miris roštilja.
Živeo 1. maj - praznik (ne)rada!

Letargija, strah od otkaza, želja da se makar malo pobegne od problema, neki su od razloga zbog kojih radnici, umesto na mitinge, prvog maja idu na uranke i peku roštilj uz pivo. Ove tradicije i nekadašnjih uranaka neće se prisećati severaši, već će biti jedini koji će svojim performansom podsetiti da je 01. maj – praznik rada i međunarodni praznik radničkog pokreta.

Gotovo jedini koji se bune na ulici tražeći svoja radnička prava su popularni “severaši”, veterani nekadašnjih prvomajskih uranaka. Tako će biti i ovog 01. maja, kada će na centralnom gradskom trgu prirediti preformans posvećen temi nekadašnje i sadašnje privrede i industrije u Subotici kojim žele da potenciraju loše posledice privatizacije. Osim severaša, retki su oni koji će protestovati, a mnogi su oni koji će 1.maj iskoristiti da zaborave na probleme i – uživaju.

Ova sindikalna zastava neće se vijoriti na nekom od protesta u Subotici. Možda će u Beogradu, gde će biti organizovan prvomajski protest sindikata. Sa druge strane, neće biti ni sindikalne proslave uz jelo i piće.

Preko 200 prijava kršenja prava na rad Kancelariji ombudsmana, kao i učešće ombudsmana u dijalogu oko radničkih prava u nekoliko preduzeća, svedoče u prilog tezi da su radnička prava najugroženija od svih ljudskih prava.

Izostanak ulične borbe za radnička prava sociolozi, između ostalog, pronalaze i u veštačkom sukobu između onih koji imaju posao i onih koji ga nemaju. Glavno sporenje u ovom sukobu jeste pitanje zašto neko protestuje ukoliko ima posao.

Svi putevi, svakog 1. maja vode na Palić. Nezaposleni nemaju problem sa manjkom slobodnog vremena, dok su zaposleni, uglavnom, dobili slobodne dane. Tako da će se i jedni i drugi izmešati u nepreglednim kolonama i uživati u majskom suncu i svemu onome što nudi palićka prvomajska proslava. Ukoliko za to imaju novca, odnosno, ukoliko su dobili - platu.

Neradni dani povodom predstojećih praznika
Povodom Međunarodnog praznika rada i Uskrsa ove godine neće se raditi od srede, 01. maja do utorka, 07. maja. Kako objašnjavaju u ministarstvu, praznici se ne spajaju nego su se "kalendarski poklopili", budući da prvi maj pada u sredu, a petak 03. maja je Veliki petak. Po zakonu se ne radi ni drugog dana Uskrsa, u ponedeljak, tako da će prvi radni dan posle praznika biti utorak, 07. maj.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 čas
Komentara: 18
Pregleda: 6082
Povezane teme

prvomajski praznici

prvi maj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.